Napredak u usuglašavanju stavova o zamrzavanju proizvodnje spustio cijenu nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 47 dolara nakon što je Saudijska Arabija objavila da vodeći proizvođači napreduju u usuglašavanju stajališta o ograničavanju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 46,86 dolara. Jučer je potonula 1,84 dolara. Ni na američkom tržištu danas nije bilo značajnijih promjena u cijeni, te se barelom trgovalo po 44,70 dolara. Jučer je okončao trgovanje s minusom od 1,65 dolara.

Tržišta je jučer potopio neočekivano veliki skok zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama u prošlom tjednu, za 2,3 milijuna barela, a poskočile su i zalihe derivata, uključujući dizel i lož-ulje, za 1,5 milijuna barela, pokazali su službeni podaci.

Danas su se cijene stabilizirale nakon što je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir izjavio da su članice OPEC-a i proizvođači izvan tog kartela uspješno usuglašavaju stajališta o ograničavanju proizvodnje. “Mislim da se ide prema zajedničkoj poziciji, prema zajedničkom nastojanju”, kazao je saudijski dužnosnik na skupu u Tokiju.

Članice OPEC-a sastat će se krajem mjeseca u Alžiru na marginama Međunarodnog energetskog foruma (IEF) i očekuje se da će ponovo pokušati postići dogovor o zamrzavanju razine proizvodnje na globalnoj razini. Rusija će također biti prisutna na IEF-u. “Želimo li nešto postići, svi moramo preuzeti odgovornost a mislim da je u proteklih pet ili šest mjeseci sve više nas uviđalo da to mora biti zajednički napor”, rekao je Al-Džubeir.

Mnogi ulagači i dalje sumnjaju u uspjeh tih nastojanja na razini OPEC-a te su cijene proteklih dana pale. Dosada su mnogi napori da se ograniči proizvodnja završili neuspjehom a i OPEC proizvodi tek 40 posto svjetske nafte, podsjeća Reuters. “Još ima dosta prostora za korekciju cijena, s obzirom na višak špekulativnih popunjenih pozicija u nafti i na pretjeranu nadu u dogovor o zamrzavanju razine proizvodnje”, tumači takvo raspoloženje na tržištu Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u srijedu iznosila 43,91 dolar, što znači da je pala 1,34 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.