Napredak u liječenju koronavirusa potakao svjetske burze

Rastu burze
Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 2,6 posto, na 28.653 boda, dok je S&P 500 skočio 3,3 posto, na rekordnih 3.508 bodova, a Nasdaq indeks 3,4 posto, na rekordnih 11.695 bodova.

Novi rekordi na Wall Streetu zahvaljuju se, među ostalim, vijestima o napretku u liječenju koronavirusa. Američke su vlasti, naime, odobrile korištenje krvne plazme ljudi koji su izliječeni od Covid-19 virusa za liječenje oboljelih.

Premda je Svjetska zdravstvena organizacija skeptična u vezi takvog liječenja zbog nedovoljno kvalitetnih podataka, ulagače je ohrabrio još jedan korak prema bržem oporavku oboljelih, a nadaju se da će uskoro biti razvijeno i cjepivo, kažu analitičari.

Pozitivno je na tržište utjecala i najava da bi kamatne stope u SAD-u mogle ostati niske i dulje vrijeme nego što se mislilo.

Predsjednik američke središnja banke Jerome Powell poručio je, naime, da će Fed ubuduće dozvoliti višu inflaciju kako bi se podržalo tržište rada i šire gospodarstvo, pa će tako voditi politiku prosječnog inflacijskog cilja, što znači da će dopustiti i nešto veću inflaciju od 2 posto prije nego što poveća ključne kamatne stope.

Dosad se, naime, moglo očekivati da će Fed povećati kamate kada se inflacija približi ciljanoj razini od 2 posto, dok bi ubuduće kamate mogle ostati niske čak i ako inflacija bude nešto veća od 2 posto.

Fed je na početku izbijanja koronakrize oštro smanjio ključne kamatne stope, na razinu nule, a Powell je sada u osnovi poručio da će kamate ostati niske još dulje vrijeme.

Powell je kazao i da će Fed koristiti sve alate koje ima na raspolaganju kako bi podržao oporavak gospodarstva i održao stabilnost cijena te snažno tržište rada.

S obzirom na situaciju u gospodarstvu „šanse da se inflacija uskoro značajnije podigne prilično su male. S ovim promjenama ili bez njih, Fed će kamate držati na nuli još nekoliko godina”, kaže Kathy Jones, direktorica u tvrtki Charles Schwab.

Osim monetarnim, ulagači se nadaju i novim fiskalnim poticajnim mjerama, premda je prošloga tjedna predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi priopćila da su demokratski i republikanski zastupnici i dalje udaljeni u stajalištima po pitanju novih poticajnih mjera.

Najviše su prošloga tjedna porasle cijene dionica niza velikih tehnoloških kompanija, od Netflixa i Facebooka do Amazona, Alphabeta, Microsofta, Applea…

“Predvodnice na tržištu su dionice velikih tehnoloških kompanija. Ulagači imaju povjerenje da će te kompanije bolje proći od drugih bez obzira kako će se razvijati situacija s koronavirusom”, kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.

Premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim razinama.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama. Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,6 posto, na 5.963 boda, no frankfurtski DAX skočio je 2,1 posto, na 13.033 boda, a pariški CAC 2,2 posto, na 5.002 boda.

Podršku tržištima pružile su najave novih poticajnih mjera u njemačkom i francuskom gospodarstvu.

You may also like

0 comments