Napredak u BIH moguć je poštovanjem Daytonskog sporazuma

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je u utorak u govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a da je provođenje reformi u Bosni i Hercegovini jedino moguće uz poštivanje mirovnog mirovnog sporazuma koji je prije 20 godina potpisan u Daytonu, te je pozdravio napredak koji je zemlja ostvarila na približavanju Europskoj uniji, priopćeno je u utorak iz Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR).

“U povodu dvadesete godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma moramo imati veća očekivanja i ponovo vidjeti konkretne rezultate i pozitivan poticaj kakav smo imali u prvom desetljeću mirovnog procesa“, rekao je Inzko.

Austrijski diplomat je pri tome pozdravio prihvaćanje ambicioznog plana političkih, socijalnih i ekonomskih reformi kojima bi se poboljšala učinkovitost, privući investicije i osigurati zapošljavanje. “Neke reforme će biti teške, ali će pružiti novu priliku za Bosnu i Hercegovinu i njezine građane“, istaknuo je Inzko.

On smatra da su reforme moguće jedino ako političari budu privrženi Daytonskom mirovnom sporazumu, uključujući i njegov aneks IV, koji je ustav BiH. Pritom je kritizirao odluku parlamenta Republike Srpske o raspisivanju referenduma ocijenivši da se radi o kršenju Daytonskog sporazuma. Inzko je upozorio da BiH neće krenuti naprijed stalnim otvaranjem tema iz prošlosti, nego zajedničkim radom za opće dobro. Pohvalio je inicijativu Europske unije koja je otvorila vrata građanima Bosne i Hercegovine za siguran napredak i dostojanstven život, stoji u priopćenju.

You may also like