Napredak trgovinskih pregovora podigao svjetske burze

Nedostatak gospodarskih pokazatelja
Na Wall Streetu se u ponedjeljak S&P 500 indeks probio iznad granice od 3.000 bodova i primaknuo rekordnoj razini jer se ulagači nadaju napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

U nedostatku važnijih gospodarskih pokazatelja i poslovnih izvješća kompanija, najviše pozornosti ulagača privukle su nove optimistične izjave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o trgovinskim pregovorima.

Nedavno je i Liu He, zamjenik kineskog premijera, kazao da će Kina raditi sa SAD-om na uklanjaju problema u trgovinskim odnosima i da bi prekidanje trgovinskog rata bilo dobro za obje zemlje.

Stoga se ulagači nadaju da bi uskoro mogao biti postignut parcijalni sporazum, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva, a koji je načelno dogovoren prije desetak dana na pregovorima u Washingtonu.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija. Od 75 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih više od 80 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo. Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale oko 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine.

U većini sektora cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom, u prosjeku 1,9 posto, i financijskom, 1,4 posto. Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks probio se iznad granice od 3.000 bodova i primaknuo na samo 0,7 posto od svoje najviše razine u povijesti.

No, trgovalo se suzdržano, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 5,9 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,5 milijardi.

Na valutnim je tržištima dolar stabilan, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće na jučerašnjim razinama, oko 97,29 bodova.  Jačanje funte zahvaljuje se nadi ulagača da bi Britanija mogla izaći iz Europske unije na uređeni način, nakon što su prošloga tjedna čelnici 27 članica EU-a odobrili novi revidirani dogovor o izlasku Britanije. Jučer britanski premijer Boris Johnson nije uspio uvjeriti parlament da glasa o tom sporazumu, no danas će, pišu mediji, pokušati ponovno.

A cijene nafte ne osciliraju značajnije jer se ulagači plaše da bi usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava moglo izazvati slabljenje potražnje za ‘crnim zlatom’. Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 5 centa, na 53,35 dolara, dok se na londonskom tržištu cijena barela stabilno kreće oko 58,95 dolara.

You may also like

0 comments