Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte

Pozorno se prati stanje
Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 65 dolara, poduprte pojačanim napetostima na Bliskom istoku nakon napada dronovima na ključna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Trgovci pozorno prate stanje na Bliskom istoku nakon napada pobunjenih jemenskih Hutija na ključno naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji proteklog vikenda, zbog čega je saudijska proizvodnja gotovo prepolovljena.

Saudijski ministar obvezao se da će obnoviti izgubljenu proizvodnju do kraja mjeseca. Iz državne naftne kompanije Saudi Aramco izvijestili su da očekuju opremu iz Sjedinjenih Država i Europe, kojom namjeravaju obnoviti oštećene objekte. Sjedinjene Države i Saudijska Arabija tvrde da je za napade kriv Iran koji opovrgava njihove optužbe.

U međuvremenu je koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije (SA) pokrenula vojnu operaciju sjeverno od jemenske luke Hodeide. Sjedinjene Države paralelno nastoje formirati koaliciju sa zemljama Bliskog Istoka i Europe kako bi „otklonile iransku prijetnju nakon napada na saudijska postrojenja“.

Olivier Jakob iz Petromatrixa ističe pak da će ovog vikenda cijene nafte podupirati očekivana poplava u Houstonu, ali i politički faktori. Pozorno će se pratiti i trgovinski pregovori SAD-a i Kine u Washingtonu, budući da će dužnosnici u četvrtak nastaviti razgovore iza zatvorenih vrata nakon više od dva mjeseca pauze.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 64,39 dolara, što znači da je pala 18 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Saudijska Arabija u petak je provela medije kroz napadnuta postrojenja, za što Washington i Rijad krive Teheran, u vrijeme dok Iran prijeti osvetom ako se rast napetosti pretoči u napade.  Novinari su u Khuraisu, za koji saudijsko ministarstvo obrane tvrdi da je pogođeno s četiri projektila, mogli svjedočiti popravku postrojenja koje je u tijeku.

 

You may also like

0 comments