Napadnuti vjernici na Josipovu grobu

Izraelce koji su tijekom noći sa subote na nedjelju došli na Josipov grob na Zapadnoj obali, sveto mjesto židovstva zapaljeno u petak, napali su Palestinci prije nego su ih evakuirali izraelski vojnici, objavila je vojska u nedjelju.

Izraelci su ušli u Nablus kako bi se otišli moliti na Josipov grob bez dopuštenja vojske. Kad su se ondje našli, napali su ih Palestinci. Evakuirali su ih izraelski vojnici u suradnji s palestinskim policajcima raspoređenima na licu mjesta, istaknula je vojna glasnogovornica.

Po vojnoj radio-postaji, radilo se o tridesetak Izraelaca a pet ih je uhitila izraelska policija jer su se neovlašteno infiltrirali bez prethodne dozvole vojske u Nablusu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu za nedjelju je sazvao vijeće ministara nakon novog vala nasilja tijekom kojega su ubijena četiri Palestinca a jedan je ranjen nakon što su pokušali izbosti Izraelce, među kojima nekoliko vojnika na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu.

Od početka nasilja 1. listopada, 41 Palestinac je ubijen, od kojih nekoliko počinitelja napada, a više stotina ih je ranjeno. Ubijeno je sedam Izraelaca a više desetaka njih je ranjeno.  Tim napadima Palestinci izražavaju svoj gnjev i očaj zbog izraelske okupacije i naseljavanja.

U petak su ubijena četiri Palesinca na Palestinskim teritorijima a više desetaka ih je zapalilo Josipov grob, sveto mjesto židovstva. Napad je osudio palestinski predsjednik Mahmud Abas i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Suočena s novim valom nasilja, izraelska vlada je rasporedila policijska pojačanja i ublažila propise oko nošenja oružja. U tom napetom kontekstu, američki državni tajnik John Kerry razgovarao je telefonski odvojeno s Abasom i Netanyahuom zatraživši od njih povratak mira te je izrazio nadu u skorašnji susret.

Drugi čovjek PLO-a Saeb Erekat pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da usvoji “datume izraelskog povlačenja s okupirane Zapadne obale i Istočnog Jeruzalema”. Izražavajući “veliku zabrinutost”, američki predsjednik Barack Obama osudio je “svako nasilje spram nedužnih osoba”.

You may also like