Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u utorak je najoštrije osudilo divljački upad u redakciju Hrvatskog tjednika u Zadru i brutalni fizički napad na grafičkog urednika Antonia Mlikotu, kojem su napadači prijetili pištoljem. HND traži da se napad hitno istraži, a napadači, kao i njihovi eventualni nalogodavci, privedu pravdi. “Najoštrije osuđujemo ovaj brutalni napad na redakciju Hrvatskog tjednika i tražimo od istražnih organa da hitno pronađu izvršitelje i njihove eventualne nalogodavce”, izjavio je predsjednik HND-a Saša Leković. Dodao je i da je napad na novinsku redakciju i napad je na slobodu izražavanja.

U HND-u ističu da su prema izjavi glavnog urednika Hrvatskog tjednika Ivice Marijačića danoj HND-u, dvojica maskiranih napadača, s tzv. fantomkama na glavama, provalila su u redakciju u ponedjeljak u 23 sata. “Fizički su napali grafičkog urednika Antonia Mlikotu, davili ga žicom i prislonili mu pištolj na glavu, psujući njemu i meni majku ustašku, kazao je Marijačić. Marijačić, koji kaže da je u redakciju stigao u 23,21 sat na Mlikotin telefonski poziv, zatekao je prostorije redakcije u potpunom neredu. Ubrzo je stigla i policija koja je očevid obavljala do ranih jutarnjih sati. Policija u Zadru je HND-u potvrdila da su dvojica maskiranih napadača upala u ‘prostorije trgovačkog društva u Velebitskoj ulici’ sinoć oko 23 sata te da su uz prijetnju vatrenim oružjem od 42-godišnjeg zaposlenika otuđili nekoliko tisuća kuna. Protiv nepoznatih napadača bit će podignuta prijava zbog kaznenog djela razbojništva”, stoji u HND-ovom priopćenju.

Vlasnik i glavni urednik Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić ocijenio je da je upad dvojice naoružanih napadača u redakciju njegova tjednika “terorističko – razbojnički čin” o čijim motivima ne može nagađati. Posljedice su teške, redakcija je demolirana, a kolega Antonijo Mlikota koji se zatekao u redakciji je ozlijeđen, kazao je Marijačić u izjavi Hini. Dodao je i da su napadači koristili vrlo okrutne metode te da sve ukazuje da su to odradili profesionalci, a ne amateri. “Vrlo su okrutne metode koristili. Mislim da su ga gušili žicom, vezivali mu ruke, prislonili mu pištolj na glavu. Sigurno je da su nešto tražili, jer je kolega čuo da jedan drugog pita: ‘Jesi li pronašao'”.

Marijačić je kazao da ne zna kakve su prirode ozljede njegova suradnika koji je najprije odveden na hitnu pomoć, a potom i u bolnicu na daljnje pretrage. “Šokiran sam i ja i svi u redakciji. Hrvatski tjednik je nacionalni politički tjednik i trenutno najprodavaniji politički časopis u Hrvatskoj. Otvaramo osjetljive teme, ne bavimo se mafijom na senzacionalistički način nego u načelu, ali otvaramo značajne političke teme. No, teško mi je zamisliti da ideološko neslaganje može biti motivacija ovakvog brutalnog napada”; kazao je Marijačić Hini.

Dvojica naoružanih maskiranih napadača upala su u ponedjeljak navečer oko 23 sata u redakciju Hrvatskog tjednika u Zadru, ozlijedila grafičkog urednika i ukrala nekoliko tisuća kuna, doznaje se u zadarskoj policiji. Maskirani nepoznati razbojnici su uz prijetnju pištoljem upali u nakladničku kuću Tempus, izdavača Hrvatskog tjednika, i od 42-godišnjeg zaposlenika kojeg su zatekli u redakciji otuđili nekoliko tisuća kuna, izjavio je jutros Hini glasnogovornik policije Elis Žodan.

Očevid je u tijeku, a za razbojnicima se traga. Kakve ozljede je zadobio grafički urednik Antonio Mlikota i ostale pojedinosti u policiji nisu željeli otkriti.

Related Posts