Napadi u Parizu su podli i neljudski

Ujedinjeni narodi, NATO, EU, Rusija i brojne druge zemlje osudile su najsnažnijim riječima terorističke napade u Parizu u kojima je ubijeno oko 140 ljudi. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon događaje u Parizu nazvao je “podlim terorističkim napadima” i zatražio oslobađanje talaca iz koncertne dvorane Bataclan. “Ban vjeruje da će francuske vlasti učiniti sve što je u njihovoj moći da odgovorne privedu pravdi”, poručio je njegov glasnogovornik, dodavši da glavni tajnik šalje najdublju sućut obiteljima žrtava i brz oporavak ranjenima.

Prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Savez stoji uz Francusku i da terorizam nikada neće pobijediti demokraciju. “Duboko sam šokiran stravičnim teorirističkim napadima diljem Pariza. Moje su misli s obiteljima žrtava, sa svima pogođenima, s cijelim francuskim narodom. Zajedno smo, ujedinjeni u borbi protiv terorizma. Terorizam nikada neće pobijediti demokraciju”, poručio je Stoltenberg.

Rusija osuđuje “gnusne i neljudske napade” i spremna je Francuskoj pružiti svaku pomoć u istrazi, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Predsjednik Vladimir Putin poslao je sućut, podršku i solidarnost francuskom predsjedniku i narodu. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je duboko šokiran napadima. “Stojimo uz Francusku”, poručio je Juncker. Naglasio je da je preneražen i bijesan zbog onoga što Francuska večeras prolazi. “Vjerujem da će vlasti i francuski narod zajedno prevladati ovaj ispit”.

Duboko sam šokirana vijestima i slikama koje su nam stigle is Pariza, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel. “Zajedno smo s našom francuskom braćom protiv terorizma”, napisao je talijanski premijer Matteo Renzi na twitteru. “Europa, pogođena u srce, odgovorit će na barbarizam”, rekao je. Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da će njegova zemlja pomoći međunarodnoj zajednici u borbi s takvim bezumnim djelima.

Izraze sućuti poslale su i španjolska, belgijska, nizozemska i brazilska vlada. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da njegova zemlja “stoji rame uz rame s Francuskom u borbi protiv teorizma”, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je na “međunarodni konsenzus u borbi protiv terorizma”. Solidarnost s Parižanima izrazio je i njujorški gradonačelnik Bill de Blasio. “Njujorčanima su srca slomljena jer je naš bratski grad Pariz pogođen bezumnim nasiljem. Stojimo uz Parižane u ovom strašnom trenutku”, priopćio je.

You may also like

0 comments