Napadači iz Njemačke primali upute iz Saudijske Arabije

Napadači koji su u srpnju izveli terorističke napade u Njemačkoj uoči tih napada su preko interneta primali upute pripadnika tzv. Islamske države smještenih, između ostalog, i u Saudijskoj Arabiji, javljaju njemački mediji pozivajući se na izvore u Saveznom uredu za borbu protiv kriminaliteta.

Oba napadača, 17-godišnji izbjeglica iz Afganistana koji je 18. srpnja u lokalnom vlaku u Bavarskoj nožem i sjekirom teško ozlijedio nekoliko putnika te je poslije ubijen u sukobu s policijom kao i 27-godišnji sirijski izbjeglica koji se raznio bombom ispred koncerta također u Bavarskoj, primali su do kratko uoči napada preko internetske komunikacije tzv. chata upute od osoba s Bliskog Istoka, prije svega Saudijske Arabije.

Napadaču iz vlaka nepoznata osoba, za koju se pretpostavlja da pripada tzv. Islamskoj državi, preporučila je da počini napad automobilom tj. da se zaleti u masu ljudi na što je mladi izbjeglica odgovorio kako ne zna upravljati automobilom te se odlučio za napad nožem i sjekirom na putnike u jednom vlaku.

27-godišnji Sirijac koji se tjedan dana poslije na ulazu u jedan open-air koncert u Ansbachu raznio i pritom ozlijedio 15 osoba također je primao upute preko web-chata.

Prema toj komunikaciji, kako javlja Spiegel Online, napadač je eksplozivnu napravu trebao ostaviti u publici na koncertu, a on sam, u propagandne svrhe IS-a, snimati taj napad. Prema tim saznanjima, o kojima se BKA, pozivajući se na istragu koja je u tijeku, ne želi očitovati, bomba u rancu sirijskog napadača eksplodirala je slučajno.

Sirijac, koji je prošle godine kao izbjeglica stigao u Njemačku, očito je planirao nove napade jer su u njegovu stanu pronađeni dijelovi nove eksplozivne naprave.

Saudijska Arabija njemačkim je organima ponudila pomoć pri otkrivanju osoba koje su iz ove zemlje komunicirale s napadačima u Njemačkoj. Mi ćemo učiniti sve kako bismo rasvijetlili pozadinu ovog slučaja, poručila je saudijska vlada njemačkim vlastima, a kako prenosi Spiegel.

Činjenica da su oba napadača kao izbjeglice došli u Njemačku te da su obojica već prije bili registrirana u jednoj od zemalja Europske unije, u Mađarskoj i Bugarskoj, pa prema tome uopće nisu smjeli boraviti u Njemačkoj, dodatno je zaoštrila raspravu oko izbjeglica.

Prema najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mišljenja javnog servisa ARD, popularnost kancelarke Angele Merkel u naglom je padu upravo zbog otvorene politike prema izbjeglicama na kojoj demokršćanska političarka i dalje ustraje

You may also like