Napadač kombijem iz Toronta povučena osoba s posebnim potrebama

Mladić osumnjičen za napad kombijem kojim je u ponedjeljak usmrtio deset osoba, a ozlijedio 15, pohađao je srednjoškolski program za učenike s posebnim potrebama i hodnicima se kretao pognute glave čvrsto stisnutih šaka, rekli su njegovi školski kolege.  

Alek Minassian (25), uhićen je 26 minuta pošto se bijelim unajmljenim kombijem zaletio u mnoštvo u sjevernom dijelu Toronta i pokosio pješake.

Videosnimka napada koju je snimio slučajni prolaznik prikazana je na CBC televiziji i pokazuje muškarca koji je u više navrata uperio neki predmet prema policajcu, a ovaj mu viče “da legne”, no muškarac odgovara “Ubij me”.

Shereen Chami rekla je da njezin bivši školski kolega nije bio nasilan. Minassian je pohađao program za učenike s posebnim potrebama u srednjoj školi Thornlea. Hodao je hodnicima čvrsto stisnutih šaka i pognute glave te proizvodio zvukove poput mijaukanja, prisjetila se.

“Nije bio društvena osoba, ali koliko ga se sjećam bio je apsolutno bezopasan”, rekla je.

Program za učenike posebnih potreba u Kanadi obuhvaća obrazovani program i program za osobe s teškoćama u ponašanju kao i tjelesnim oštećenjima.

Policija navodi da im Minassian nije bio poznat, a nepoznati su i njegovi motivi.

Minassianovoj stranici na Facebooku nije moguć pristup. Na dostupnim podacima na internetu moguće je pročitati da je pohađao školu Seneca od 2011. do travnja 2018., da je završio srednju školu Thornlea u 2011. i da je kao svoje profesionalne vještine napisao razvoj softwarea.

U blogu iz rujna 2013. stoji da je počeo raditi u Centru Seneca za razvoj otvorene tehnologije.

Googleova Android trgovina nudi aplikaciju koju je razvio netko imenom Alek Minassian.

Pohvale policajcu

Policajac iz Toronta koji je odbio pucati na osumnjičenika pohvaljen je u utorak za suzdržanost prema osobi koja je tvrdila da ima pištolj.

Uhićenje je pohvaljeno kao hvale vrijedan primjer suzdržanosti policajca koji se našao usred kaosa.

Kada je osumnjičenik vikao “ubij me”, policajac je odgovorio “Ne, lezi dolje”, a kada je osumnjičeni rekao: “Imam pištolj u džepu”, policajac je odgovorio: “Briga me, lezi dolje”.

Policija iz Toronta odbila je objaviti ime hrabrog policajca, no Gary Clement, umirovljeni policijski nadzornik koji ima 34 godine iskustva u policiji, ocjenjuje da je riječ “o vrlo iskusnom i zrelom policajcu”.

“Rekao bih da je čovjek naletio na pravog policajca”, rekao je Clement i objasnio: “Nitko ne zna kako će oni (napadači) reagirati. U takvoj situaciji mnogi (policajci) pribjegavaju sili. Ovaj je policajac reagirao na vrlo zreo način”.

Nenasilnu akciju kanadske policije pozdravili su mnogi na društvenim mrežama.

Policija u Sjedinjenim Državma kritizirana je jer je ‘laka na obaraču’ što je pokazao niz ubojstava u kojima je policija pucala i ubila osumnjičene, a poslije se pokazalo da su bili nenaoružani.

Slični napadi koji su posljednjih godina izvedeni u velikim gradovima bili su teroristički, no kanadski ministar sigurnosti Ralph Goodale istaknuo je da je još rano reći radi li se i u Torontu o terorizmu. Dodao je da u zemlji nije pojačana uzbuna vezano uz terorizam, te također da se za sada ne zna ima li napad veze sa sastankom skupine G7 u Torontu koji je u tijeku.

Jedan od svjedoka kazao je da se kombi u puno brzini zaletio među pješake te ih rušio jednog za drugim, a prema njegovim riječima srušena je i osoba koja je gurala dječja kolica.

Ovaj incident je najnoviji u nizu sličnih napada koji su u posljednje vrijeme zaredali u Sjedinjenim Državama i Europi i jedan je od najnasilnijih u novijoj kanadskoj povijesti. Incident se dogodio 30 km dalje od mjesta na kojem se u Torontu održava sastanak ministara vanjskih poslova skupine sedam najrazvijenijih zemalja.

You may also like

0 comments