Napad u Saudijskoj Arabiji spustio cijenu nafte

Tko stoji iza napada
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 71 dolara nakon što je Saudijska Arabija objavila da su jemenski pobunjenici napali postrojenja Aramca u blizini Rijada.

U fokusu je tržišta objava pobunjenih jemenskih Hutija da su dronovima naoružanima eksplozivom napali saudijske naftne instalacije, ne navodeći vrijeme ni mjesto napada.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio da je državna naftna kompanija Aramco obustavila pumpanje na cjevovodu East-West dok u potpunosti ne procijeni štetu. Naglasio je i da napadi nisu prouzročili poremećaje u proizvodnji i izvozu. Prethodno je Rijad izvijestio da su među četiri trgovačka plovila, napadnuta u nedjelju u teritorijalnim vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata, u blizini Hormuškog tjesnaca, i dva saudijska tankera.

Zasada se taj napad kvalificira kao sabotaža. Incidenti su pojačali napetosti u bliskoistočnoj regiji, ključnoj za globalnu proizvodnju nafte. Hormuški je pak tjesnac važan plovni put u globalnoj trgovini naftom.

Jedan je američki dužnosnik ustvrdio da iza incidenata vjerojatno stoji Iran, što Teheran opovrgava. Odnosi između Irana i SAD-a zaoštrili su se nakon što se Washington povukao iz međunarodnog sporazuma o kontroli iranskog nuklearnog programa, uvodeći sankcije Teheranu, koje su znatno otežale izvoz iranske nafte. “S obzirom na zaoštravanje napetosti između Irana i SAD-a i značajno gomilanje mornaričkih snaga u regiji, tržišta su osjetljiva na vijesti i mogu reagirati na najmanje naznake sukoba”, konstatira Mihir Kapadia iz Sun Global Investmentsa.Investmentsa.

Napetosti u regiji Bliskog istoka zasjenile su trgovinske pregovore SAD-a i Kine koji su nakon novog kruga carina krajem prošlog i početkom ovog tjedna ipak odaslali nekoliko pozitivnih signala, ulijevajući nadu da je sporazum nakon brojnih peripetija ipak moguć.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 71,21 dolar, što znači da je porasla 55 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments