Napad u Saudiji podigao cijenu nafte, što će to značiti za IPO Saudi Aramca

Piše: Ivan Brodić
Napad dronovima ovoga vikenda na najvažnije postrojenje, ne samo Saudi Aramca nego i za svjetsku proizvodnju nafte, imat će velike posljedice na naftna tržište i globalnu naftnu industriju.

Prouzročit će to povećanje premije na rizik na naftnom tržištu i smanjenje utjecaja sumorne ekonomske klime u vodećim svjetskim gospodarstvima.

Postrojenje Abqaiq, najvažnije postrojenje za svjetsku proizvodnju nafte, se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Aramcova sjedišta u Dhahranu. Postrojenje prerađuje sirovu naftu iz najvećeg svjetskog naftnog polja, Ghawara, dugačkog 280 kilometara i širokog 30 kilometara, te ga prevozi do terminala Ras Tanura, najvećeg naftnog terminala na svijetu, i Juaymaha. Nafta se također transportira zapadno, putem saudijskih crvenomorskih terminala. Jemenski Huti preuzeli su odgovornost za napad, kako tvrde, s 10 dronova, ali američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdi da je za napad bez presedana u ljudskoj povijestiodgovoran Iran. Ustvrdio je kako Iran lažno prikazuje kako traži diplomatsko rješenje spora.

Iran je dan kasnije odbacio optužbe nazvavši ih apsurdnima te je ustvrdio kako je ovo odgovor na saudijske zločine u Jemenu. Optužio je SAD za širenje maksimalnih laži zato što je američka politika pritiska prema Iranu propala.

Kao odgovor Saudijska Arabija, kako javljaju svjetski mediji, srezala proizvodnju nafte za gotovo 6 milijuna barela dnevno, što odgovara iznosu koji je veći od pet posto svjetske proizvodnje. Koliki je to pad ilustrira činjenica kako Saudijska Arabija proizvodi oko 10 milijuna barela nafte na dan, a izvozi 7 milijuna.

Napad je izazvalo geopolitičke tenzije te su ojačanja strahovanja od pada ponude na naftnim tržištima, što je radikalna promjena od prošlog tjedna kada su najveća svjetska gospodarstva pokazala slabljenje potražnje za energentima.

Tržišta su reagirala, cijena nafte je, nakon prošlotjednog pada od 2 posto, uvećana za 13 posto u Europi, a za 15 posto u SAD-u.

Za komentar smo upitali tradera iz ugledne trading kuće.

Ekskluzivno za EnergyPress ovaj stručnjak prognozira kako cijena nafte neće dugoročno biti visoka, jer iz Saudijske Arabije ne mogu dugoročno podnijeti smanjenu proizvodnju. Naime, njihova proračunska potrošnja ovisi o izvozu nafte. Iako im visa cijena odgovara, poremećaji u izvozu ostavili bi ih bez sredstava za servisiranje proračunske potrošnje.

Osnovni je problem, međutim, što administracija Donalda Trumpa želi liberalizirati tržište, ukinuti moratorij na smanjenje proizvodnje nafte, što OPEC-u ne odgovara, jer članovi OPEC-a planiraju svoje proračune na višoj cijeni nafte, zaključuje trader koji je želio ostati anoniman.

Analitičari S&P Plattsa prognoziraju kako bi cijene nafte mogle nastaviti rasti jer bi Saudijska Arabija mogla nastavljati smanjenje proizvodnje. Međutim, to bi moglo potaknuti OPEC iskoristiti strateške reserve nafte te nadomjestiti slabiju ponudu na tržištu.

Analitičari Plattsa kažu kako prekomjerno opskrbljeno naftno tržište ima prostora za apsorpciju rizika, tim više što su zalihe nafte u razvijenim gospodarstvima svijeta iznad petogodišnjeg prosjeka, a potrebe su trenutno na oko milijuna barela nafte.

Saudijski bi parlament mogao pozdraviti koordinirano smanjenje proizvodnje, no posve sigurno, gospodarstvo ovisno o nafti, neće podržati dugotrajne poremećaje u proizvodnji i izvozu. Naime, opjevana učinkovitost Aramca omogućava brzo obnavljanje proizvodnje što bi odgovaralo planovima za izlazak na burzu Saudi Aramca. Povećanje cijene nafte od 10 dolara moglo bi dovesti do povećanja vrijednosti kompanije , dovoljne za ostvarivanje planova izlaska na IPO, a to bi moglo razveseliti princa Bin Salmana, investicijske bankare i novu upravu koji pripremaju ovaj lukrativan posao.

Analitičari prognoziraju kako će ovaj napad biti glavni geopolitički i tržišni čimbenik ovoga tjedna uz naznake usporavanja vodećih svjetskih gospodarstava. Ipak, kineske i europske monetarne vlasti reagirale su novim poticajnim gospodarskim mjerama kojih se rezultat očekuje u zadnjem kvartalu godine.

Izvješća naftnog kartela OPEC-a i Međunarodne agencije za energiju IEA pokazuju, pak, kako je u sljedećoj godini moguć višak ponude usprkos moratorija na proizvodnju koji je na snazi do ožujka 2020. Godine, proizvodnja je smanjena za 1.2 milijuna barela na dan, te će se morati produžiti kako bi se dodatno ograničila proizvodnja. Odluka o značajnijem ograničenju proizvodnje očekuje se u prosincu ove godine.

Cijene nafte mogle su zbog događaja u Saudiji rasti i više, ali nastavak trgovinskih pregovora SAD-a i Kine smanjio je napetosti i odgodio uvođenje dodatnih carina što bi dodatno poremetilo trgovinske tokova, već ionako narušene zbog jednogodišnjeg trgovinskog rata.

S druge strane, cijene nafte neprestano podržava i smanjenje proizvodnje u SAD-u, prošloga je tjedna proizvodnja smanjena za 12 posto, a broj je aktivnih postrojenja dodatno smanjen, na 733, što je najniža razina od kraja 2017. godine.

Proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade na temelju viših cijena nafte.

You may also like

0 comments