Napad na monetarnu granu vlasti u EU neće proći nezabilježeno

Nakon prošlotjednog koordiniranog napada na HNB u izvedbi Gorana Marića i zastupnika okupljenih oko Ivana Lovrinovića iz Mosta, ovaj vikend je došla dijagnoza treće rejting agencije u nizu, one agencije Moody’s, koja nas postavlja dva stupnja ispod investicijske klime. Istovremeno, sve su jača traženja spomenutih zastupnika da u HNB uđe državna revizija jer se radi o javnom novcu.

S jedne strane politički analitičari, ali i izvori iz HNB-a strahuju kako je parlamentarna akcija uvod u prijevremenu smjenu guvernera Vujčića s ciljem devalvacije valute, a s druge strane iz agencije Moody’s u posebno apostrofirali političku nestabilnost uzrokovanu neiskustvom Mosta, a kreditne agencije Fitch i Standard & Poor’s probleme s neovisnošću monetarne vlasti.

Jesu li ove dvije činjenice povezane upitali smo ekonomskog analitičara Hypo Alpe Adria banke Hrvoja Stojića koji je objasnio kako su iz agencije prilikom ocjene kreditnog rejtinga ne vode medijskim špekulacijama, dijagnoza se donosi nekoliko tjedana ranije. Pojasnio je i kako su prošle godine „preskočili“ ozbiljniju dijagnozu našeg gospodarstva te smo na red došli ove godine.

Stojić također smatra kada bi se radilo o ozbiljnoj namjeri ili početku djelovanja na neovisnost monetarne vlasti, vjerojatno ne bismo bili politički i ekonomski kažnjeni samo dijagnozom kreditnih rejting agencija, nego i ozbiljnijim sankcijama Europske komisije.

Po tom bi scenariju premijer Orešković, koji je najavio da će mu fokus biti uvjeravanje rejting agencija da nam ostave isti ili čak poprave rejting, bio u velikim problemima. Naime, Orešković je svjestan kako ove godine treba reprogramirati cijeli niz kredita, čiji obroci dolaze na naplatu sljedeće godine, kako bi se izbjegao grčki scenarij.

U tom kontekstu valja podsjetiti da su dvije od tri ključne agencije, Fitch i Standard & Poor’s, eksplicitno naveli kako neovisnost centralne banke treba ostati netaknuta. U Fitchu poigravanje s monetarnom politikom i tečajem u visoko euroiziranoj zemlji poput Hrvatske procjenjuju kao nešto što je vrlo rizično te se može shvatiti kao direktna prijetnja daljnjim rezanjem rejtinga. Standard & Poor’s je pak dao procjenu da bi mogli spustiti rejting Hrvatske ako vide da će učinkovitost i kredibilitet HNB-a biti potkresani kroz političke utjecaje ili povećanu euroizaciju.  Ako se nastave pritisci na HNB, može se pretpostaviti da će vrlo sličan stav zauzeti i Moody’s, koji je u prije nekoliko dana izrazio nevjericu u funkcioniranje Vlade koju treba podržavati tanka većina Domoljubne koalicije i Mosta.

Dijagnozu agencije Moody’s u subotu je komentirao Vedran Antoljak, glavni partner iz tvrtke Sense Consalting, a na društvenim mrežama se o monetarnim politikama danas oglasio i Velimir Šonje, ekonomski analitičar iz tvrtke Arhivanalitika.

Antoljak smatra kako najnovija dijagnoza, koja nas stavlja na dvije razine ispod investicijskog rejtinga, daje do znanja kako će u budućnosti u Hrvatsku ulagati investitori samo iz emocionalnih razloga, dok će je zaobilaziti racionalni ulagači. Kapital bi mogao odlaziti iz zemlje ukoliko u skorijoj budućnosti ne smanjimo administrativna opterećenja i predvidivost regulatornog sustava. Pritisak na guvernera i špekulacije o njegovoj smjeni, smatra Antoljak, negativno utječu na privlačenje investitora jer to izravno ukazuje na nepredvidljivost hrvatskog poslovnog okruženja.

Šonje smatra kako nema prepreke da državna revizija revidira operativno poslovanje HNB-a, iako HNB ima i neovisan revizorski odbor, jer bi revizija, s obzirom na sve učestalije spinove, mogla vratit povjerenje u instituciju.

No, valja imati na umu, smatra Šonje, kako nigdje državna revizija ne može davati mišljenja ili revidirati monetarnu politiku i nadzor banaka zato što državna revizija nema kompetencija u tom dijelu, radi se o specijalističkim znanjima, ali i zato što ocjene monetarne politike i nadzora banaka formiraju se u demokratskoj javnoj raspravi, a Sabor uvijek može tražiti ekspertize i stručna mišljenja od pojedinaca i institucija koji imaju kompetencije u tom dijelu.

Takve su osnove nezavisnosti centralnih banaka, tako je to u cijeloj EU i tako je upisano u Lisabonski ugovor koji smo ratificirali. Prema tome, zaključuje Šonje, više nije moguće smijeniti guvernera kad god se nekome tako hoće. Kad god bi netko tiskao novac, protumačili bismo mi.

Zaključimo, iako kreditne rejting agencije nisu komentirale partikularne političke događaje, nestabilnost u vladajućoj koaliciji i njena manifestacija kroz nadjačavanje u pogledu želje za utjecajem na neovisnost monetarne vlasti mogla bi nas stajati oštrijih političkih sankcija iz Europske komisije. U tom smislu valja tumačiti i izjave ministra Zdravka Marića koji je u subotu rekao kako ukoliko tzv. proračun zaokreta ne uspije, sami ćemo si biti krivi.

You may also like

0 comments