Home Geopolitika Napad na izbjeglički kamp u Alepu nije bio slučajan

Napad na izbjeglički kamp u Alepu nije bio slučajan

by Agencije

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Ra’ad al Hussein smatra kako napad na izbjeglički kamp koji se u četvrtak dogodio blizu tursko-sirijske granice gotovo sigurno namjerni ratni zločin.

“Pogođeno naselje na toj je lokaciji već više tjedana i vidljivo je iz zraka, zbog čega je teško vjerojatno da su ovi ubilački napadi bili slučajnost”, rekao je Zeid. U zračnom napadu na sirijski izbjeglički kamp kraj turske-sirijske granice poginulo je 28 ljudi, a diljem sjeverne Sirije bjesne borbe unatoč privremenom dogovoru prestanka sukoba u Alepu. “Naše osoblje, kao i druge organizacije, neće ostaviti nijedan kamen preokrenut u nastojanju da se provede istraživanje i pronađu dokazi u ovom slučaju za kojeg se čini da se radi o proračunatom i prijezira vrijednom zločinu protiv iznimno ranjive skupine ljudi”, dodao je.

“Inicijalni izvještaji navode na zaključak da je napade izveo avion sirijske vlade, no za to još čekamo potvrdu”, rekao je Zeid.

Zeid je naglasio kako je većina ljudi u pogođenom kampu u veljači napustila svoje domove zbog neprekidnih zračnih napada. Apelirao je na vlade država Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da taj slučaj upute Međunarodnom kriminalnom sudu kako bi se “otvorio jasan put za kažnjavanje onih koji čine ovakve zločine”. Francuska je u petak osudila ovaj zračni napad, pozvavši na međunarodnu istragu, nazvavši ga “odvratnim i neprihvatljivim činom koji bi se mogao nazvati ratnim zločinom ili zločinom protiv čovječnosti”.

Sirijska vojska demantirala je svoju odgovornost taj zračni napad. “U izvještajima koji tvrde da su sirijske zračne snage ciljale kamp kod Idliba nema istine”, prenijeli su u petak sirijski državni mediji.

Izbjeglički kamp Sarmada leži oko 30 kilometara zapadno od Alepa, grada u kojem je u četvrtak došlo do olakšanja zbog privremenog mira u kojem su posredovale SAD i Rusija. Visoki povjerenik Zeid izrazio je i zabrinutost zbog situacije u središnjem sirijskom zatvoru u Hami u kojem su zatvorenici preuzeli kontrolu u jednom dijelu zatvora gdje drže čuvare kao taoce. “Zatvor okružuju teško naoružane vojne jedinice i mi se bojimo da će vrlo brzo doći do smrtonosnog napada. Stotine života je u opasnosti, pa pozivam vlasti da posreduju ili pribjegnu nekim drugim načinima osim sile”, rekao je Zeid.

Related Posts