Nalazimo se u tjednu rekonstrukcije vlade

Tko će otići?
Danas po povratku iz Dubrovnika u Zagreb premijer Plenković trebao bi se susresti s najbližim suradnicima i razgovarati o ministrima koje će smijeniti, kao i o novim imenima.

Nakon što odluči tko će biti novi čalnovi njegove vlade trebao bi ih predstaviti članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a potom i koalicijskim partnerima, pa tražiti njihovu potvrdu u Saboru. Još je nejasno hoće li smijeniti sve ministre koje traži oporba.

Imena koja se najčešće spominju u krugovima HDZ-a za koje se kaže da bi mogli postati bivši su: Gabrijela Žalac, Goran Marić, Milan Kujundžić i Marko Pavić. Za Kuščevića je nasljednik poznat. Prošloga tjedna premijer je predložio Ivana Malenicu, mladog HDZ-ovca iz Šibenika. “Odlučio sam da za novog ministra uprave predložim Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku. Mlad čovjek, odličan izbor i osvježenje”, kazao je premijer u četvrtak.

Još uvijek je nepoznata zamjena za ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić koja u rujnu preuzima čelno mjesto Vijeća Europe. Petak se spominje kao dan kada bi novi ministri mogli biti izglasani u Saboru, no vrh HDZ-a to još nije u potpunosti odlučio.

Prije današnjeg sastanka s najbližim suradnicima, premijer će u Dubrovniku sudjelovati na Konferenciji Hrvatske narodne banke i Međunarodnoga monetarnog fonda na kojoj će se raspravljati o ključnim temama, poput budućnosti tržišta rada i demografskih izazova te politika potrebnih za podršku rastu u regiji.

Intervju koji je Davor Ivo Stier u subotu dao Jutarnjem listu nije prošao nezamijećeno u HDZ-u.

“Preduvjet svih reformi je politička stabilnost zemlje, bez nje ne bi bilo rasta plaća i mirovina, gospodarskog rasta, rasta zaposlenosti, investicijskog rejtinga, ni snažnog međunarodnog položaja Hrvatske. Tko ni danas ne razumije koji su bili politički ciljevi bivšeg partnera Mosta, može jedino jamčiti biračima HDZ-a dugotrajan boravak u oporbi. Uostalom Stier je imao priliku biti dio borbe za promjene u Hrvatskoj, ali je odlučio povući se i ostati sa strane. Odgovorni su političari oni koji svojim angažmanom pridonose boljitku naših građana umjesto da sa strane dijele savjete i preuzimaju teze onih koji se svim silama trude srušiti HDZ”, poručio je premijerov blizak suradnik.

U okruženju Andreja Plenkovića Stiera praktički optužuju da govori po špranci onih koji žele rušiti HDZ. Svi su iz intervjua iščitali da će se kandidirati za predsjednika HDZ-a, ali većina sugovornika Večernjeg lista upozorava da Stier u HDZ-u nema svoju bazu. Međutim, za šefa HDZ-a glasa se po principu “jedan član – jedan glas”, pa je sasvim moguće da Stier privuče nezadovoljne Plenkovićevom politikom. Stieru neki zamjeraju i da nema karizmu te da nije lider.

 “Može on biti pametan, načitan, razumjeti politiku, ali ne može široko zagrabiti. Ne možemo vraćati desnicu, a izgubiti centar, pa i malo lijevo. HDZ je uvijek birao predsjednike koji su mogli obuhvatiti što više birača, od Tuđmana, Sanadera do Plenkovića, jedino je Karamarko otišao predesno”,. komentirao je jedan član predsjedništva. Drugi izvor ističe da je za predsjedničku utrku podrška stranačkih struktura na terenu neophodna i tvrdi da Stier nema čvrstu bazu ni u Samoboru.

“Kada bi Plenković imao samo jednog protukandidata, dakle samo Stiera, to bi bila žestoka borba, ali glasovi će se rastepsti između njega, Kovača i Miloševića koji isto ima ambicije. Među tom trojicom nema poveznice koja bi ih mogla ujediniti”, zaključio je sugovornik Večernjeg lista.

You may also like

0 comments