Nakon žestoke rasprave izglasano Povjerenstvo za Agrokor

Nakon političkog dogovora HDZ-a i SDP-a oko redoslijeda i načina glasovanja o Istražnom povjerenstvu za Agrokor i o ustavnim sucima,
Sabor je u srijedu ujutro s 113 glasova zastupnika potvrdio formiranje Povjerenstva. U nastavku sjednice bi se trebalo glasati i o ustavnim sucima.

Istražno saborsko Povjerenstvo s radom će započeti 30. listopada. Na čelu ćemu biti SDP-ov Orsat Miljenić, a u njemu će još sjediti: SDP-ov Gordan Maras, HDZ-ovi Marija Jelkovac, Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, Mostov Nikola Grmoja, HNS-ov Stjepan Ćuraj i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

Todorić: Dalić će morati dokazati nevinost

Ivica Todorić objavio je novi tekst na svom blogu.

“Martina Dalić preuzela sve poluge javne vlasti – postala je i zakonodavac i tužitelj i sudac. Zaboravlja pritom na presumpciju nevinosti kao jedan od temeljnih preduvjeta funkcioniranja svakog demokratskog društva. Krivnju sigurno neće dokazivati Martina Dalić, ona će nakon svega morati dokazivati nevinost što neće biti nimalo lako s obzirom na količinu kriminala koji je potaknula s mrežom prijatelja i poslovnih partnera rastačući i crpeći novac iz Agrokora i ostvarujući nepripadnu korist”, napisao je Todorić.

“Nakon forsiranja neustavnog zakona njegovog je pisca postavila za izvanrednog povjerenika. No, u jednom je u pravu- ja prihvaćam odgovornost za poslovne poteze u Agrokoru, ali, uvjeravam vas, u tim potezima nema nikakvih elemenata kaznenih djela. Martina Dalić govori o bankarskim kreditima koje banke nisu trebale dati, a upravo je ona Agrokoru, kao čelnica jedne banke davala kredite. I ne samo kredite banke, već i pozajmice povezanih društava u sastavu banke. Naravno, s visokim kamatnim stopama. Lakoća s kojom visoki državni dužnosnici daju izjave je demokratskom svijetu potpuno neprihvatljiva i samo pokazuje postojanja čvrstog plana u kojem je oteta privatna imovina”, napisao je Todorić na svom blogu.

Podsjetimo, potpredsjednica Vlade Martina Dalić podnijela je privatnu tužbu protiv Ivice Todorića zbog kaznenog djela klevete, što je ranije i najavljivala.

Martna Dalić: Potraživanja Agrokora neosigurana

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić potvrdila je da je najveći dio potraživanja od Agrokora neosiguran. Na pitanje koja je najrealnija solucija završetka izvanredne uprave Agrokora naglasila je da će stvari vjerojatno završiti nagodbom.

“Zakon o izvanrednoj upravi je jasan, izvanredna uprava može završitI nagodbom, stečajem ili tako da sud prekine cijeli postupak, što onda implicira da vlasnik riješi problem. Najizgledniji je ishod, po meni, upravo nagodba i to zbog toga jer svi ovi ogromni dugovi i svi vjerovnici kreditori, dobavljači, imaju šansu naplatiti svoja potraživanja samo ako sustav posluje”, rekla je Dalić, dodavši da je najveći dio potraživanja od Agrokora neosiguran.

“To znači da se iza njih ne nalaze kao kolaterali, neka fiksna imovina koju bi mogli prodati i naplatiti se. Više od 95 posto tih kredita dato je na temelju poslovanja i poslovnih rezultata za koje sada, nažalost, vidimo da nisu bili ni približno onakvi kakvima ih je prikazivao Ivica Todorić. Po meni, racionalno razmišlanje za sve vjerovnike je postići nagodbu i temeljem te nagodbe osigurati naplatu svojih tradžbina”, zaključila je Dalić.

Konzum je u prvih osam mjeseci ove godine ostvario prihod od 6,13 milijardi kuna i negativnu EBITDA-u, dok su kompanije Jamnica, Ledo i Zvijezda ostvarile dobit prije kamata, poreza i amortizacije, pokazuje najnovije mjesečno izvješće izvanredne uprave Agrokora.

To izvješće, koje se odnosi na gospodarsko i financijsko stanje te provedbu mjera izvanredne uprave u razdoblju od 11. rujna do 10. listopada, objavljeno je u utorak navečer na internetskim stranicama Agrokora i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

U poslovnoj grupi Maloprodaja i veleprodaja (Konzum Hrvatska, Konzum BiH, Tisak, Velpro Centar i Velpro BiH), ostvareni su kumulativni prihodi od 10,32 milijarde kuna, uz negativnu EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) od 193 milijuna kuna.

U izvješću se navodi da je poslovanje poslovne grupe Maloprodaja u prvoj polovici 2017. godine bilo otežano uslijed problema s likvidnošću s kojima se suočila cjelokupna grupa, ali da su nakon priljeva novog financiranja u lipnju 2017. godine maloprodajne kompanije pokazale konzistentan rast iz mjeseca u mjesec tijekom ljetne sezone.

U prvih osam mjeseci ove godine kompanije iz poslovne grupe Poljoprivreda (Jamnica, Sarajevski kiseljak, Roto Dinamic, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant i PIK Vrbovec) ostvarile su kumulativne prihode od 1,81 milijarde kuna i EBITDA od 207 milijuna kuna.

Poslovne rezultate u tom segmentu obilježili su sporije ostvarivanje prihoda, i značajno povećanje EBITDA-a. Ukupna likvidnost tog segmenta je zadovoljavajuća te će biti adekvatna za nadolazeće jesensko razdoblje, što bi trebalo imati daljnji pozitivni učinak na profitabilnost kompanija iz ove grupe, kaže se u izvješću.

U poslovnoj grupi Prehrana kumulativni prihod u prvih osam mjeseci iznosio je 5,97 milijardi kuna, a EBITDA 946 milijuna kuna. Te su kompanije, navodi se u izvješću, ostvarile rast prodaje, ali još uvijek ispod razine prethodnog razdoblja.

Jamnica, Ledo i Zvijezda s pozitivnom EBITDA-om

Među pojedinim kompanijama, Konzum je u prvih osam mjeseci ostvario prihod od 6,13 milijardi kuna i negativnu EBITDA od 18 milijuna kuna. Manji prihodi od prodaje za prvih osam mjeseci 2017. uglavnom su posljedica prekida poslovanja Kozma i manje prodaje naftnih derivata, ocjenjuje se u izvješću izvanredne uprave.

Prihod Tiska u prvih osam mjeseci iznosio je 1,39 milijardi kuna, a EBITDA minus 23 milijuna kuna, a u izvješću se navodi da je u kolovozu segment maloprodaje u opadanju uglavnom zbog manje maloprodajne mreže uslijed smanjenja broja neprofitabilnih prodajnih mjesta, dok je segment veleprodaje u padu zbog manje prodaje telekomunikacijskih bonova.

Velpro centar je u prvih osam mjeseci poslovao s ukupnim prihodom od 1,24 milijarde kuna i negativnim EBITDA od 65 milijuna kuna.

Jamnica je uprihodila 1,05 milijardi kuna, uz EBITDA od 258 milijuna kuna, prihod tvrtke Roto dinamic iznosio je 739 milijuna kuna (EBITDA 51 milijun kuna), a Ledo je ostvario prihod od 821 milijuna kuna uz EBITDA od 199 milijuna kuna.

Sa 433 milijuna kuna prihoda i EBITDA-om od 40 milijuna kuna poslovala je Zvijezda, dok je PIK Vrbovec imao prihod od 1,19 milijardi kuna te je ostvario EBITDA-u od 75 milijuna kuna.

Prihod Belja iznosio je 828 milijuna kuna (EBITDA 128 milijuna kuna), PIK-a Vinkovci 214 milijuna kuna (EBITDA 17 milijuna kuna), a Vupika 197 milijuna kuna (EBITDA 45 milijuna kuna).

U izvješću se navode i rezultati, odnosno sažetak revidiranih financijskih izvještaja Agrokora d.d. i konsolidiranih financijskih izvještaja Agrokor grupe za 2016. godinu. Kaže se kako rezultati revizije sadrže značajne ispravke izvještaja Agrokora iz ranijih razdoblja uključujući umanjenje ukupnog kapitala Agrokor grupe u periodu od 31. prosinca 2014. godine do 31. prosinca 2016. godine u iznosu od 21,7 milijardi kuna.

Gubitak u 2016. godini iznosio je 11,2 milijardi kuna, dok gubitak u 2015. godini nakon prepravljanja iznosi 3,6 milijarde kuna, u usporedbi s 1,2 milijarde kuna dobiti koju je prijašnja Uprava bila iskazala u 2015. godini, kaže se u izvješću.

Dodaje se kako su ključne računovodstvene nepravilnosti kod izrade i revizije financijskih izvještaja Agrokor grupe za 2016. godinu neprikazanih 3,9 milijardi kuna obveza i 2,3 milijarde kuna operativnih i financijskih troškova u razdoblju od 2010. do 2015. godine i krivo prikazanih 2,1 milijarda kuna novca i novčanih ekvivalenata.

Nalaz revizora je pokazao i nepravilno korištenje tzv. metode udjela u Agrokoru d.d. u periodu od 2006. do 2011. godine što je rezultiralo ispravkom vrijednosti udjela u iznosu od 3,5 milijarde kuna, odnosno precijenjenim prihodima u ranijim razdobljima, dodaje se.

Izvanredna uprava napominje da su ispravci, pogotovo kod pojedinih kompanija značajni, ali da je većina jednokratne prirode kao i da najznačajniji utjecaj na rezultat kompanija u 2016. godini imaju vrijednosna usklađenja od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe.

Iskorišteno 983 mln kn iz novog financiranja

Dodaje se kako su kompanije uspješno odradile ljetnu sezonu te se očekuje daljnje poboljšanje operativnog poslovanja u nadolazećem razdoblju.

Izvanredna uprava navodi kako Agrokor nastavlja aktivno upravljati svojom likvidnošću te da je za potrebe podržavanja likvidnosti u Grupi do danas u operativnim djelatnostima iskorišteno 983 milijuna kuna iz novog financiranja.

U pogledu pravnih postupaka, uz ostalo se podsjeća da je Visoki Trgovački sud odbio žalbu Sberbank of Russia i potvrdio odluku Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je odbačen prijedlog za izdavanje privremene mjere koji je podnio Sberbank of Russia radi zabrane Agrokoru d.d. sklapanja Ugovora o najstarijem zajmu

Što se tiče prijave tražbina, navodi se kako je zaključno s rujnom ukupno primljeno 12.610 prijava tražbina od 5.904 vjerovnika. Od ukupnog broja prijava, njih 215 poslano je nakon isteka zakonskog roka za prijavu tražbina.

Tablice s popisom vjerovnika po društvu, utvrđenim, priznatim ili osporenim potraživanjima za poduzeća u postupku izvanredne uprave bit će predane Trgovačkom sudu u idućem izvještajnom razdoblju, značajno prije isteka zakonskog roka (60 dana nakon završetka roka za prijavu tražbina temeljem zadnjeg proširenja rješenja o izvanrednoj upravi koje ističe 20. studenog 2017.), kaže se u izvješću.

You may also like

0 comments