Home Energetika Nakon zatvaranja Igara u Riju ostaju problemi, najveći ja naftni sektor

Nakon zatvaranja Igara u Riju ostaju problemi, najveći ja naftni sektor

by Energypress.net

Kako se Olimpijske igre bliže kraju, u Rijo de Janeiru polako zbrajaju zaradu. Za sada nema konkretnih brojki, ali je jasno kako je riječ o velikom novcu. Međutim, organizacija Igara je skupa. Predviđeni proračun za ovogodišnji najveći sportski spektakl od tri milijarde dolara probijen je za 51 posto. Brazilci će na kraju potrošiti vrtoglavih četiri milijarde i 600 milijuna dolara. Tek treba izračunati hoće li im se na kraju Igre i financijski isplatiti.

Prije nekoiliko mjeseci morali su uzeti 850 milijuna dolara zajma kako bi izbjegli bankrot. Problemi su brojni, a najviše ih je vezano uz naftu. Tu je sjedište državnog naftnog diva Petrobrasa, trenutačno pod federalnom istragom zbog optužbi za korupciju. Gradski financijski problemi nemaju previše veze s Igrama, ali one isto tako neće pomoći u njihovom rješavanju, piše Al Jazeera Balkans.

“Ekonomski gledano, ovo je najlošiji period u proteklih pet desetljeća. Lokalna vlast precijenila je vlastitu financijsku snagu. S obzirom na to da je riječ o Olimpijadi, pomogle su nam Federalna vlada i druge pokrajine. Da nije bilo njihovog novca, ne bismo mogli završiti infrastrukturne projekte od kojih će Rio imati koristi”, kaže profesor financija Nelson de Sousa sa sveučilišta IMBEC.

 

Related Posts