Nakon vojnog udara, u Turskoj traje potraga za časnicima

Ukupno 216 pripadnika vojske, među kojima 9 generala i dalje su u bijegu i vlasti ih traže dulje od tri tjedna nakon neuspjelog pokušaja puča u Turskoj, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vlade Numan Kurtulmus.

“186 članova oružanih snaga i 30 policajaca su u bijegu. Među njima je i 9 generala”, rekao je glasnogovornik nakon sastanka vlade. Policija aktivno traži te osobe u sklopu velike čistke u Turskoj nakon neuspjelog državnog udara 15. srpnja protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ankara pripisuje pokušaj državnog udara kleriku u egzilu u Sjedinjenim Državama Fethullahu Gulenu, naglasio je Kurtulmus novinarima.

Do sada je gotovo polovica generala smijenjena, a čistke se provode i u pravosuđu, obrazovanju i među novinarima. “Cilj pokušaja državnog udara je bilo izazivanje građanskog rata u Turskoj, kako bi se otvorila mogućnost za okupaciju zemlje”, rekao je glasnogovornik bez daljnjih pojašnjenja.

Kurtulmus je rekao da je protiv 10 stranih državljana pokrenuta sudska procedura nakon neuspjelog puča, 4 osobe su optužene, jedna je oslobođena, jedna je u bijegu, dok ih je 3 u pritvoru, rekao je ne preciziravši njihova državljanstva.

You may also like