Nakon višetjednog pada cijene nafte porasle

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, prekinuvši višetjedni trend pada, jer bi sankcije Iranu mogla smanjiti ponudu na tržištima i jer trgovinski rat možda neće smanjiti kinesku kupnju nafte iz SAD-a.
Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 5,3 posto, na 75,80 dolara, što je njezin prvi rast nakon tri tjedna pada.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4 posto, na 68,70 dolara, što je prvi rast njegove cijene nakon sedam tjedana pada. Skok cijena nafte ponajviše je posljedica naznaka da će sankcije SAD-a Iranu smanjiti isporuke ‘crnog zlata’ iz te zemlje.

Washington je sankcije uveo početkom kolovoza nakon što se povukao iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, tvrdeći da nije primjeren instrument za ograničavanje iranskih aktivnosti na Bliskom istoku i da ne može zaustaviti Teheran u nastojanjima da izradi nuklearnu bombu. U prvom su krugu sankcije obuhvatile iranski financijski sektor, a u drugom bi se na udaru trebao naći naftni sektor.

Iran je treći proizvođač nafte u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i ove je godine tržišta opskrbljivao s oko 2,5 milijuna barela nafte i derivata dnevno, što odgovora oko 2,5 posto globalne potrošnje. “Neovisna izvješća upućuju na zaključak da je već u prvoj polovini kolovoza na tankere utovareno oko 700.000 barela dnevno manje iranske nafte nego u srpnju, što će, ako se tako nastavi, premašiti većinu očekivanja”, poručili su analitičari američke investicijske banke Jefferies.

“Očekujemo da će se tržište u četvrtom tromjesečju suočiti s nedostatnom ponude ili sa smanjenim rezervnim kapacitetima – ili oboje”, dodaju iz Jefferiesa. U konzultantskoj kući FGE očekuju da će iranski izvoz nafte i derivata do sredine iduće godine pasti ispod razine od milijun barela dnevno.

Podršku cijenama nafte pruža i nada ulagača, nakon izvješća Reutersa, da će Kina u listopadu ponovno početi kupovati naftu iz SAD-a, nakon dva mjeseca prestanka tih transakcija zbog trgovinskog rata između ta dva najveća svjetska gospodarstva.

To je ublažilo strahovanja od slabljenja potražnje za naftom i usporavanja rasta tih dvaju gospodarstava. Uz to, cijene nafte potaknuo je podatak koji najavljuje smanjenje proizvodnje u SAD-u. U petak je, naime, tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj naftnih postrojenja u SAD-u smanjen za njih devet, na ukupno 860 postrojenja, što je najveće tjedno smanjenje od svibnja 2016. godine.

You may also like

0 comments