Nakon Uskršnjih blagdana cijene nafte stagniraju

Cijene nafte stagnirale su u utorak na međunarodnim tržištima nakon uskršnjih blagdana, dok službeno izvješće američke vlade ukazuje na rast proizvodnje u svibnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela u utorak ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 55,32 dolara. U elektronskoj trgovini u ponedjeljak oslabila je 53 centa, na 55,36 dolara, prekinuvši tako trotjedni uspon.

Na američkom je tržištu barel također stajao nepromijenjenih 52,61 dolara. U ponedjeljak je u elektroničkom trgovanju bio u minusu 53 centa, na 52,65 dolara. Cijena je i na američkom tržištu rasla tri tjedna, sve do četvrtka. “Špekulanti potiču rast cijena nafte već gotovo mjesec dana. U ovom bi nam tjednu trebala jedna zdrava korekcija cijena”, izjavio je Jonathan Chan iz singapurskog Phillip Futuresa. Chan očekuje da će cijena barela na londonskom tržištu testirati razinu od 54 dolara, a na američkom od 51,70 dolara.

Očekuje se da će proizvodnja nafte iz škriljevaca u svibnju zabilježiti najveći mjesečni rast u razdoblju duljem od dvije godine, pokazuju procjene američke vlade objavljene u ponedjeljak, jer proizvođači povećavaju tempo bušenja budući da su cijene barela nafte iznad 50 dolara. Proizvodnja će u svibnju porasti za 123.000 barela dnevno, na ukupno 5,19 milijuna barela dnevno, navodi se u izvješću američke vlade.

Ako se to pokaže točnim, u svibnju će biti ostvaren najveći mjesečni rast proizvodnje nafte od veljače 2015. te najviša mjesečna razina proizvodnje nakon studenoga 2015. godine. Još bi se na tržištu moglo naći puno više nafte proizvedene iz škriljaca u američkim bušotinskim postrojenjima, jer financijske kompanije ulažu milijarde u tu proizvodnju, pokazala je Reutersova analiza.

Svako povećanje američke proizvodnje u SAD-u, sada u svijetu trećem po veličini proizvođaču nafte, vjerojatno će staviti pod pritisak Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC), koja se krajem prošle godine dogovorila da će smanjiti proizvodnju, da nastavi s rezovima i dalje.

OPEC bi se trebao sastati 25. svibnja kako bi razmotrio produljenje proizvodnih rezova nakon lipnja. Saudijski ministar energetike izjavio je da je prerano govoriti o produljenju. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 52,94 dolara, što je za 43 centa manje u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like