Nakon uličnih prosvjeda glasovanje o vladi Mile Đukanovića

Izvanredna sjednica crnogorskog parlamenta na kojoj će se odlučivati o povjerenju vladi premijera Mila Đukanovića bit će održana 25. siječnja, objavljuju u utorak podgorički mediji.

Nakon brojnih uličnih prosvjeda dijela oporbe i zahtjeva za formiranje prijelazne vlade, premijer Đukanović je krajem prosinca sve iznenadio inicijativom da se u Skupšini Crne Gore razgovara o povjerenju njegovu kabinetu. “Inicijativa o ispitivanju povjerenja vladi nije kalkuliranje niti pokušaj stvaranja uvjeta za političku trgovinu”, poručio je Đukanović. „Po reakcijama pojedinih parlamentarnih stranaka čini mi se da je ta inicijativa više zasmetala svima nego vladi i DPS-u, prije svega zato što mislim da jedan broj manjih stranaka uživa u galami u kojoj nerealno naglašava svoj politički značaj“, dodao je.

Prema njegovim riječima, sve je to bilo moguće do trenutka ostvarenja ključnog cilja državne politike u 2015. godini, dobivanja poziva za NATO. “Osigurali smo konsolidaciju javnih financija, kontinuirani gospodarski rast tijekom prethodne tri godine, početak realizacije najvrijednijih investicija, osigurali smo pozivnicu za NATO i kvalitetan i dinamičan proces pridruživanja Europskoj uniji (EU) i na samo nekoliko mjeseci smo od redovitih izbora“, kazao je uz ostalo Đukanović.

Do sada su se skoro sve oporbene stranke izjasnile za promjenu vlade, osim Pozitivne Crne Gore, koja će, kako se očekuje, svojim glasovima potpore nadomjestiti broj zastupnika Socijaldemokratske partije(SDP), članice vladajuće koalicije, koja je kazala da neće poduprijeti Đukanovića zato što nije smijenio dvojicu ministara, njihovih bivših dužnosnika, koji su formirali novu stranku.

Đukanović je izjavio da je uvjeren kako je napravio odgovoran potez te tvrdi da nije unaprijed kalkulirao ni sa čijom potporom. Da bi vlada premijera Đukanovića opstala potrebna joj je potpora 41 zastupnika. Vladajuća koalicija DPS-SDP, potpomognuta strankama nacionalnih manjina (Bošnjačka stranka, albanske stranke, Hrvatska građanska inicijativa i Liberalni savez) ima 44 zastupnika, ako se ne računa očekivana potpora Pozitivne Crne Gore.

Kako sada stvari stoje, ako četiri zastupnika SDP-a odbiju dati potporu za izglasavanje povjerenja Đukanoviću, njihove glasove će najvjerojatnije nadomjestiti Pozitivna Crna Gora, koja ima tri zastupnika u parlamentu, te se očekuje da bi vlada tako dobila potporu barem do redovitih izbora sredinom godine.

You may also like

0 comments