Nakon Trumpovog prekida pregovora o poticajima, oprez na burzama

Dolar ojačao
Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi oštro pali, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump neočekivano prekinuo pregovore s demokratima o paketu fiskalnih poticaja gospodarstvu.

U većem dijelu jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u pozitivnom području jer su se ulagači nadali novom paketu fiskalnih poticaja gospodarstvu. No, nakon neočekivane Trumpove poruke da prekida pregovore o tom paketu pomoći, indeksi su oštro pali. „Zatražio sam od svojih zastupnika da prekinu pregovore do izbora. Čim pobijedim glasovat ćemo o velikom paketu pomoći koji će biti usmjeren na američke radnike i mala poduzeća”, objavio je na Twitteru Trump, optuživši čelnicu demokrata u Kongresu Nancy Pelosi da ne pregovara u dobroj vjeri.

Posljednjih tjedana tržišta je podržavala upravo nada u novi paket poticajnih mjera, s obzirom da je većina mjera iz prvog paketa poticaja istekla, a da je oporavak gospodarstva od koronakrize izgubio na zamahu. „Velik dio rasta tržišta prošloga tjedna temeljio se na nadi u dodatni poticajni paket. Sada je puno manje razloga za ulaganje u dionice prije predsjedničkih izbora”, kaže Robert Phipps, direktor u tvrtki Per Stirling Capital Management.

Pregovori o novim poticajima trajali su dva mjeseca, s obzirom da su demokratski zastupnici u Kongresu predlagali paket vrijedan 2.200 milijardi dolara, a Bijela kuća 1.500 milijardi. Najviše su jučer pale, više od 2 posto, cijene dionica u potrošačkom sektoru, dok je većina ostalih najvažnijih sektora S&P 500 indeksa zabilježila pad za više od 1 posto.

Na većini azijskih burzi u srijedu su cijene dionica blago porasle, a trguje se oprezno zbog jučerašnjeg oštrog pada Wall Streeta, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump prekinuo pregovore o novim poticajnim mjerama.  No, azijske ulagače to nije toliko uznemirilo kao američke. Analitičari kažu da će novi poticaji biti dogovoreni prije ili kasnije. Postoji nekoliko načina da se odobre poticaji, no niti jedan od njih nije u igri prije predsjedničkih izbora u SAD-u u studenom. Ipak, oba konkurenta u tim izborima obećali su nove mjere, pa će ih biti na ovaj ili onaj način. Samo moramo pričekati, kažu u ING-u.

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno zbog jučerašnjeg oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu, dok podršku tržištima pružaju dobri poslovni rezultati europskih kompanija. Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu ujutro trguje mirno, uz skroman promet, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, a Crobex indeksi stagniraju. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon dva dana pada, jer se američka valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Cijene su nafte, pak, pale jer se ulagači plaše da će se bez novih poticajnih mjera usporiti oporavak američkog gospodarstva, a time i potražnje za ‘crnim zlatom’. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,5 posto, na 42,01 dolar, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2 posto, na 39,91 dolar.

You may also like

0 comments