Nakon Trumpovih mjera drastičan pad cijena nafte

Prema 33 dolara za barel
Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 33 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump neočekivano ograničio ulazak putnika iz Europe a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila pandemiju koronavirusa.

Početkom tjedna cijene su potonule nakon što je Rusija poručila da nije spremna ograničiti opskrbu za dodatnih 1,5 milijuna barela dnevno, kao što je predložila Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), već samo produljiti postojeći sporazum kojim se opskrba smanjuje za 1,5 milijuna barela dnevno.

Saudijska Arabija odgovorila je najavom smanjenja službene cijene nafte a jučer je zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima najavila i povećanje proizvodnje. Time bi se opskrba povećala unatoč slabljenju potražnje zbog epidemije koronavirusa.

Američka vlada i OPEC snizili su zbog širenja virusa procjene potražnje za naftom i sada očekuju njezin pad u ovom tromjesečju. Analitičari procjenjuju kako će se u travnju ostvariti višak u proizvodnji nafte.  Danas je tržišta uzdrmala objava američkog predsjednika Donalda Trumpa da će SAD obustaviti sva putovanja iz Europe osim iz Velike Britanije i Irske, u sklopu mjera suzbijanja epidemije.

Odluka je izrazito negativno odjeknula na tržištu zbog očekivanog negativnog utjecaja na potražnju za kerozinom ali i na poslovnu aktivnost i gospodarski rast, objašnjava Bjoernar Tonhaugen iz konzultantske kuće Rystad.

U takvim se uvjetima razlika između cijena za isporuke u razdoblju od svibnja do studenog i onih na fizičkom tržištu spustila na samo 6,4 dolara, pa su trgovci odlučili skladištiti naftu na tankerima umjesto da je prodaju.

Trgovci sada prate tko će prvi pokazati slabost u cjenovnom sukobu Rusije i Saudijske Arabije. Komentatori svjetskih medija smatraju kako obje strane imaju dovoljno financijskih kapaciteta nastaviti cjenovni rat. Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 35,54 dolara, što znači da je pala 17 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments