Home TribinaAnalize Nakon trodnevnog rasta cijena nafte zbog odluke FED-a u padu

Nakon trodnevnog rasta cijena nafte zbog odluke FED-a u padu

by Energypress.net

Analiza dana

Cijena nafte je pala nakon tri dana rasta dok investitori procjenjuju neočekivano povećanje američkih zaliha sirove nafte i buduću američku monetarnu politiku, za koju se očekuje da će ostati stroža na dulje vrijeme.

Brent je pao na približno 82 dolara po barelu nakon što je ovog tjedna porastao gotovo četiri posto, dok se West Texas Intermediate trgovao blizu 78 dolara. Američke zalihe sirove nafte porasle su za 3,7 milijuna barela prošlog tjedna, nasuprot industrijskim izvješćima koja su predviđala pad. Vladini podaci također su pokazali rast zaliha benzina.

Podaci o potrošačkim cijenama u SAD-u izazvali su pozitivan osjećaj na širem tržištu u srijedu jer je inflacija usporila drugi mjesec zaredom, no Federalne rezerve (Fed) su zadržale kamatne stope nepromijenjene i predviđaju samo jedno smanjenje ove godine.

Od početka travnja cijena nafte je u padu zbog zabrinutosti oko potražnje i velike ponude, dok su geopolitičke napetosti oslabile. Međunarodna agencija za energiju u izvješću objavljenom u srijedu navela je da se globalna tržišta suočavaju s velikim suficitom u ovom desetljeću kako se ubrzava prelazak s fosilnih goriva.

Related Posts