Nakon tjednog pada, burze u porastu

Nadoknada gubitaka
Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni skok od kraja studenoga, nadoknadivši tako dio gubitaka od prošloga tjedna, a najviše su porasle cijene dionica tehnoloških kompanija.

Nakon što su prošloga tjedna potonuli više od 3 posto, što je bio njihov najveći tjedni gubitak u posljednja tri mjeseca, jučer su ti indeksi nadoknadili dio izgubljenog. Pritom su najviše porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Apple i Microsoft, pa je S&P indeks tehnološkog sektora skočio više od 2 posto.

Ulagači se, naime, nadaju snažnim poslovnim rezultatima Amazona i Alphabeta, koji će ovoga tjedna objaviti kvartalna izvješća. Prošloga su tjedna Apple, Microsoft i Facebook objavili bolje nego što se očekivalo rezultate za posljednje lanjsko tromjesečje, koji su pokazali da rad ljudi od kuće zbog pandemije ide u prilog prihodima tehnološkog sektora.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Kongres uskoro prihvatiti novi paket poticajnih mjera gospodarstvu u borbi protiv koronakrize. Najave novog predsjednika SAD-a Joe Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja vrijednom 1.900 milijardi dolara mjesecima su podržavale rast cijena dionica.

No, pitanje je koliko će poticajni paket na kraju iznositi, s obzirom da je početkom tjedna 10 republikanskih senatora predložilo plan poticaja vrijedan samo 600 milijardi dolara. Biden je najavio sastanak s tom skupinom republikanskih senatora, dok demokratski zastupnici u Kongresu traže načine da ozakone Bidenov prijedlog i bez podrške republikanaca.

Rastu cijena dionica pridonijele su jučer i naznake smirivanja Wall Streeta, nakon što je prošloga tjedna najveću svjetsku burzu uzdrmala borba između malih investitora okupljenih na društvenoj mreži Reddit, koji su podizali cijenu dionice GameStopa, i investicijskih hedge fondova, koji su igrali na pad cijene i izgubili milijarde dolara.

Profesionalni investitori na Wall Streetu plašili su se da će mali ulagači nastaviti trgovati dionicama, no odahnuli su jer se čini da su se ti ulagači usmjerili na tržište plemenitih metala.

Cijena dionice GameStopa pala je jučer više od 30 posto, dok je cijena unce srebra skočila 7 posto, na 28,80 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula i 30 dolara, najvišu razinu u osam godina. Zahvaljujući tome, snažno su jučer porasle cijene dionica rudarskih kompanija.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle.  Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak snažno porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama, a time i ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu, čime je nadoknađen dio prošlotjednih gubitaka. Podršku tržištima pružaju i najave daljnjih poticajnih mjera. Vlasti Južne Koreje razmatraju još jedan krug isplate poticaja, kao i dodatni proračun za pomoć gospodarstvu, dok se od australske središnje banke očekuje zadržavanje poticajne monetarnepolitike. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 1 posto, na 54,09 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,9 posto, na 56,88 dolara.

You may also like

0 comments