Nakon što je OPEC prognozirao jaku potražnju cijene nafte su pale

Cijene nafte približile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima razini od 48 dolara nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognozirala jaku globalnu potražnju u idućoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena nafte porasla 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,95 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 36 centi i njime se trgovalo po 44,65 dolara. Naftna tržišta ohrabrila je izjava glavnog tajnika OPEC-a Abdullaha al-Badrija da očekuju bolju ravnotežu na tržištu u 2016. jer potražnja i nadalje raste. “Smatramo da će se nastaviti zdravi rast globalne potražnje za naftom. Opskrba iz zemalja izvan OPEC bit će pak smanjena a rast će potražnja za OPEC-ovom naftom”, rekao je al-Badri u govoru objavljenom u ponedjeljak na OPEC-ovoj internetskoj stranici.

Rast globalne potražnje za naftom u 2015. dosegnut će najvišu razinu u pet godina i iznosit će 1,8 milijuna barela dnevno, ali se u 2015 očekuje usporavanje,, objavila je u listopadu Međunarodna agencija za energiju (IEA).

OPEC će 4. prosinca održati redovni sastanak na kojem će raspravljati o proizvodnoj strategiji, usmjerenoj na očuvanje tržišnog udjela od nasrtaja američke konkurencije a nauštrb cijena. Tržišni promatrači ne očekuju značajnije promjene, što ograničava rast cijena i podupire zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe. “Teško da će se cijene nafte znatnije oporaviti ukoliko se pretpostavlja da će OPEC na sastanku zadržati proizvodnju na sadašnjim razinama. Svaka promjena bez potpore fundamenata bit će ograničena, posebno rast”, kazao je on.

Uteg su tržištima danas bili kineski trgovinski podaci, koje su analitičari ocijenili razočaravajućima iako su iskazali rekordni višak u listopadu, od 61,64 milijarde dolara. Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 42,72 dolara, što znači da je pala 56 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments