Nakon što ga je Nizozemska spasila od propasti, ABN Amro ponovno na burzi

Nizozemski zajmodavac ABN Amro ponovo je u petak uvrstio dionice u kotaciju Amsterdamske burze, sedam godina nakon intervencije nizozemske države kojom je spašen od propasti u jeku globalne financijske krize.

Dionice nizozemske banke uvrštene su u indeks AEX po cijeni od 18,24 eura, što je 2,76 posto više od početno ponuđenih 17,75 eura po dionici u vrijeme jutrošnjeg otvaranja tržišta u Amsterdamu. Nizozemska vlada pritekla je u pomoć banci 2008. a sada se nada dobiti natrag dio od ukupno 22 milijarde eura uložene u njezino spašavanje. Početno je cijena dionica bila fiksirana na 16 do 20 eura da bi iz ABN Amroa u priopćenju objavljenom u petak ujutro poručili da je cijena utvrđena na 17,75 eura po dionici.

Time bi se prikupile neke 3,3 milijarde eura, istaknula je banka u priopćenju objavljenom zajedno s državnim upraviteljima ponude a vrijednost banke iznosila bi 16,7 milijardi eura. Potvrdili su ujedno da se na prodaju može ponuditi dodatnih tri posto udjela, koji “može biti iskorišten za pokrivanje prekomjernih rezervacija odnosno prodaja” u slučaju velike potražnje. “IPO je bio uspješan”, konstatira analitičar nizozemske banke Theodoor Gilissen Jos Versteeg. “Primjereno se proveden i ostvarena je dobra cijena po dionici”, dodaje, napominjući kako analitičari ne vide puno prostora za velike oscilacije u cijeni u budućnosti.

Kako bi se izbjeglo da sve dionice ugrabe veliki investicijski fondovi i ostali institucionalni ulagači, u ABN Amrou su rezervirali 10 posto dionica za pojedinačne kupce u Nizozemskoj. Iako je spašavanje banke po vladinim navodima stajalo oko 22 milijarde eura, u državnom uredu za reviziju procijenili su trošak na oko 32 milijarde eura, izvijestili su nizozemski mediji.

ABN Amro treća je po veličini banka u Nizozemskoj. Osnovana je u 19. stoljeću a do 2007. njezine su dionice bile uvrštene u kotaciju Amsterdamske burze. Te godine kupio ju je konzorcij koji su formirali španjolska banka Santander, britanska Royal Bank of Scotland i belgijsko-nizozemski Fortis.

Transakcija vrijedna 71 milijardu eura prometnula se u pravu katastrofu za kupce. Tako je Royal Bank of Scotland danas u većinskom vlasništvu britanske vlade, koja je u nju 2008. ubrizgala 45,5 milijardi funti kako bi je spasila od propasti. Fortis je iste godine transformiran kako bi se spasio a njegovo nizozemsko poslovanje, uključujući udio u ABN Amrou, kupila je nizozemska vlada i potom ga objedinila u ABN Amro Bank. Otada do danas vlada je kontrolirala poslovanje banke.

Danas je ABN Amro uglavnom komercijalna banka koja se u velikoj mjeri fokusira na iznimno konkurentno tržište hipoteka. Prošlog tjedna razglasili su da su u trećem tromjesečju ponovo ostvarili dobar poslovni rezultat, uz neto dobit od nekih 509 milijuna eura, što je 33 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

You may also like

0 comments