Nakon sedamnaest sati pregovora, postignut dogovor

Čelnici eurozone uspjeli su nakon cijele noći pregovora, na maratonskom summitu u Bruxellesu, postići dogovor o Grčkoj, potvrdio je u ponedjeljak ujutro predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. “Summit eurozone postigao je jednoglasan dogovor”, poručio je na twitteru Donald Tusk. U kratkoj poruci se dodaje da je sada sve spremno za novi program financijske pomoći iz Europskog stabilizacijskog mehanizma i da će Grčka dobiti financijsku pomoću za ozbiljne reforme.

Nešto ranije, nakon više od 17 sati pregovora, prvi je belgijski premijer Charles Michel poslao je kratko poruku na twitteru da je postignut dogovor. Sastanak čelnika 19 zemalja eurozone, koji je započeo u nedjelju popodne, najčešće je vođen u užem krugu u kojem su njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i grčki premijer Aleksis Cipras pokušavali dogovoriti kompromis koji bi onda bio predstavljen svim čelnicima.

Podloga za pregovore je dokument na četiri stranice, koji su pripremili ministri financija eurozone u subotu i nedjelju. U tom su dokumentu, prema zadnjim informacijama, za Grčku sporna dva pitanja – predaja grčke imovine od 50 milijardi eura vanjskom i neovisnom fondu, koji bi postupno privatizirao tu imovinu i ti prihodi bi se koristili za smanjenje grčkog duga te pitanje daljnjeg sudjelovanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u novom programu financijske pomoći.

Oko 7.00 sati u ponedjeljak ujutro summit je napustio slovenski premijer Miro Cerar zbog posjeta Ljubljani glavnog tajnika NATO-a, a nakon njega otišla je i predsjednica Litve Dalia Grybauskaite. Cerar je rekao da je ovlastio nizozemskog premijera Marka Ruttea da brani njegova stajališta te da je ostalo jedno neriješeno pitanje. Grybauskaite je rekla na odlasku da je dogovor blizu.

Njemački, francuski i grčki čelnici te čelnik Europskog vijeća iznijeli su na stol kompromisni prijedlog koji bi pomogao ostanku Grčke u eurozoni te ga podnijeli ostalim čelnicima zemalja eurozone na usvajanje, navodi u ponedjeljak izvor blizak pregovorima. “Postoji sporazum četvorice koji je proslijeđen svim ostalim čelnicima 19 zemalja eurozone”, naveo je taj izvor za agenciju France Presse, malo nakon što je Europsko vijeće objavilo nastavak rasprava na summitu uz “kompromis” koji je na stolu.

Kompromis su predstavili njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, grčki premijer Aleksis Cipras i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, navodi izvor blizak pregovorima. “Dva su velika pitanja ostala otvorena, no pripremili smo teren i dogovorili se o gotovo svemu ostalome”, naveo je izvor iz grčkog vladina izaslanstva.

Sporne točke su sudjelovanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje Grčka ne želi, u novom programu spašavanja, te stvaranje fonda u Luksemburgu sa 50 milijardi grčke aktive kako bi se osigurala provedba privatizacije u zemlji, što je ideja koju Atena odbija, rekao je isti izvor. “S pištoljem uz glavu, tko bi se složio”, kazao je izvor ukazujući na težinu financijske situacije u kojoj se nalazi Grčka i njezine banke kako bi se opravdale koncesije koje mora učiniti grčka vlada.

Budućnost Europe je neizvjesna, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz nakon što su čelnici eurozone do kasno u noć na izvanrednom summitu u Bruxellesu raspravljali o Grčkoj. “Danas je europski projekt ‘na oštrici noža'”, rekao je Schulz, član njemačke stranke socijaldemokrata (SPD) za radio Deutschlandfunk, aludirajući na tešku situaciju u kojoj se Europa nalazi zbog grčke krize. “U Bruxellesu su stvari na oštrici noža i eurozona bi se mogla razletjeti”, dodao je Schulz, koji kaže da SPD želi da Grčka ostane u eurozoni. Osvrnuši se na ideju njemačkog ministarstva financija da Grčka privremeno izađe iz eurozone, Schulz je rekao: “Ova ideja o petogodišnjem izlasku nije na stolu. Ne trebamo više o tome razgovarati.”

You may also like