Nakon sedamdeset godina

Prije 70 godina okončan je Drugi svjetski rat u Europi. DW podsjeća na tadašnje događaje i na to kako je Njemačka, podižući se iz ratnih ruševina, postala to što je danas.

U Drugom svjetskom ratu život je izgubilo 65 milijuna ljudi. Nijemci su kraj rata doživjeli kao poraz, iako su mnogi poslije šest godina umiranja očeva, braće i sinova ipak osjetili olakšanje. U razrušenim gradovima ljudi su, poslije niza godina pod bombama, izašli iz skloništa. Ali to je za većinu Nijemaca bio dan poraza. Naročito za vojnike, koji su u zarobljeničkim logorima čekali da saznaju što će s njima biti. Jedni su pušteni nakon kraćeg zarobljeništva, drugi su morali i po deset godina provesti u sovjetskim logorima. Za saveznike – Ruse, Amerikance, Francuze, Engleze, Poljake, Nizozemce, Kanađane, Belgijance – 8. svibnja je dan bezuvjetne kapitulacije Njemačke i Dan pobjede. Tu su i žrtve Trećeg Reicha – židovi, homoseksualci, Romi, komunisti, socijaldemokrati, liberali, otvoreni ili potajni protivnici Adolfa Hitlera. Za sve njih je 8. svibnja dan oslobođenja iz koncentracijskih logora, zatvora, prestanak života u ilegali.

Osmog svibnja 1985. prvi put jedan njemački predsjednik, Richard von Weizsäcker, kaže ono što mnogi osjećaju, ali i misle. Osmi svibnja je bio dan poraza, ali objektivno gledano, to je bio dan oslobođenja. Nijemci su se – htjeli to ili ne – otarasili nacističke diktature, Adolfa Hitlera i njegove stranke, strahota zločina nad židovima i straha. Kraj rata je okončao ubijanje, kako na fronti tako i u koncentracijskim logorima. Njemačka je pretrpjela poraz – ali samo nekoliko godina kasnije i noćne more Hitlerove barbarske vladavine dobila je priliku živjeti u slobodi i demokraciji. Barem u zapadnom dijelu. Na istoku je nastala Demokratska Republika Njemačka kao socijalistička “bratska” satelitska država Sovjetskog Saveza, u kojoj nije bilo demokratskih prava i sloboda. Dok se 1990. dvije države nisu ponovo ujedinile.

Osmog svibnja 2015., sedamdeset godina poslije Drugog svjetskog rata, ujedinjena Njemačka spada u najuglednije države svijeta. Njezin socijalni i ekonomski ekstremno društveni model uživa popularnost širom svijeta. U posljednjem desetljeću ova zemlja je shvatila da drugi očekuju mnogo od nje – i to da preuzme vodeću ulogu u Europi i važnu ulogu u svijetu. Rijetko doduše na vojnom planu, iako u međuvremenu i sudjeluje u mnogim međunarodnim misijama. Radi se prije svega o političkom i vojnom planu. Njemačka ne nastupa bahato, ali je sve samouvjerenija zbog čega se često kritizira na način koji Nijemce, velike zagovornike konsenzusa, boli. No, oni će morati s time naučiti živjeti.

DW podsjeća na kraj Drugog svjetskog rata, na kraj stravičnog ubijanja. Razgovaramo sa svjedocima vremena o tome kako su doživjeli taj dan. Ali, poslije 70 godina, gledamo i kako se Njemačka razvila, kako se odnosi prema sjećanju koje polako iščezava. Postoji li nešto poput normalnog odnosa prema povijesti, s ozbirom da je od rata prošlo dosta vremena? Je li današnji Nijemci 8. svibnja doživljavaju kao dan oslobođenja – i zašto? Sjećanje na taj datum povod je da bacimo pogled unatrag, na ondašnju Njemačku, ali još više na Njemačku.