Nakon sankcija Iran izvozi dva milijuna barela dnevno

Nakon što je međunarodna zajednica ukinula sankcije Iranu, uslijed postizanja sporazuma o nuklearnom programu te zemlje, Iran je udvostručio dnevni izvoz nafte.

Iran, kao članica OPEC-a ima četvrte najveće svjetske rezerve nafte, ali je izvoz tog energenta zbog sankcija bio limitiran. Usprkos globalnoj zabrinutosti o prezasićenosti nafte, zbog čega su u proteklom periodu cijene padale čak i ispod 30 dolara po barelu, Iran je povećao svoj izvoz.

Informacije o povećanju izvoza nafte Irana potvrdio je ministar za naftu te zemlje Bijan Zanganeh, koji je kazao da će to biti prioritet i u narednom periodu. Zbog pada cijena nafte najveći izvoznik tog energenta Saudijska Arabija, ranije je najavila da će razmotriti opciju zamrzavanja izvoza, ali da to isto moraju uraditi i neke druge države, poput Irana. Međutim, Teheran je odbio svaku mogućnost da će smanjiti izvoz nafte, dok se ne vrati na svoj tržišni udio prije sankcija. Glavni kupci iranske nafte u svijetu su Kina, Indija, Japan i Južna Koreja.

You may also like

0 comments