Nakon restrukturiranja GM-a Trump uvodi nove carine

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu rekao da “se proučavaju” nove carine na uvoz automobila koje bi mogle spriječiti ukidanje radnih mjesta kao i zatvaranje automobilskih tvornica koje je najavila tvrtka General Motors ovaj tjedan.
Trump je rekao na Twitteru da se uvođenjem carina od 25 posto na uvozne kamione i kombije s tržišta izvan Sjeverne Amerike tijekom 1960-ih, dugo povećavala američka proizvodnja vozila. “Ako napravimo isto i sada s automobilima, sve više će ih se ovdje i proizvoditi”, rekao je Trump i dodao da “General Motors ne bi trebao zatvoriti svoje tvornice u saveznim državama Ohio, Michigan i Maryland”.

Sjedinjene Države su uvele carine od 2,5 posto na uvoz automobila i sportskih vozila s tržišta izvan Sjeverne Amerike i Južne Koreje.

GM nije odgovorio na Trumpov komentar na Twitteru, ali je ponovio da su donijeli odluku u svrhu investiranja u Sjedinjene Države. U ponedjeljak je tvrtka izjavila da će zatvoriti pet svojih tvornica na području Sjeverne Amerike, prestati s proizvodnjom šest loše prodavanih osobnih automobila te ukinuti do 15.000 radnih mjesta.

Tvrtka ne namjerava prebaciti proizvodnju tih vozila na druga tržišta.

Administracija razmatra nametanje drmatičnih novih carina na uvozna vozila. “Predsjednik ima velike ovlasti u ovim pitanjima, zbog slučaja General Motorsa to se sada proučava”, rekao je Trump.

You may also like

0 comments