Nakon rasta cijena dionica na svjetskim burzama oprez

Dionice ušle u područje precijenjenosti

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer se ulagači plaše da su, nakon dugotrajnog rasta cijena, dionice ušle u područje precijenjenosti i da bi jačanje inflacije uskoro moglo naštetiti tržištu kapitala.

Početkom tjedna ti su indeksi dosegnuli nove rekordne razine, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, napretku u cijepljenju protiv koronavirusa i nadi u novi paket poticaja američkom gospodarstvu vrijedan 1.900 milijardi dolara.

Pritom je došlo do promjene u predvodnicima na tržištu. Pod pritiskom su bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Facebook, Microsoft, Alphabet i Netflix, jer se ulagači pomalo povlače iz tog sektora koji je mjesecima na tržištu predvodio po rastu.

S druge strane, rasle su cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski, rudarski i financijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize.

No, u drugoj polovici tjedna svi su burzovni indeksi pali. Nakon što su im mjesecima cijene rasle, dionice su u području precijenjenosti, kaže Jason Pride, direktor u tvrtki Glenmede.

Ulagače su pokolebali i slabiji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je prethodnoga tjedna na 861.000, dok je tjedan dana prije iznosio 848.000.

Nade u brzi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva splasnule su i zbog podatka da je u siječnju broj započetih gradnji kuća pao za 6 posto, što je prvi pad tog pokazatelja u pet mjeseci.

Raste i zabrinutost na tržištu zbog mogućeg jačanja inflacije. Dio analitičara upozorava da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo Fed da poveća ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje.

Tako su u Njemačkoj prinosi na 10-godišnje državne obveznice dosegnuli najvišu razinu od lipnja. Prinosi na britanske 10-godišnje obveznice kreću se, pak, na najvišoj razini u posljednjih 10 mjeseci, a na američke 10-godišnje državne obveznice na najvišim razinama u godinu dana, oko 1,3 posto.

Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

Analitičari Bank of America objavili su da očekuju pad cijena dionica za više od 10 posto, s obzirom da se odnos zarada i cijena kreće na najvišim razinama od dot.com krize početkom ovog stoljeća.

A na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale jer se ulagači plaše jačanja inflacije zbog naglog rasta cijena sirovina, pa su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstava od koronakrize.Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, a investitorima će smjernice dati objava poslovnih rezultata domaćih kompanija za prošlu godinu, koja će se idućih dana intenzivirati.

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica blago pale jer je rast prinosa na američke državne obveznice zabrinuo ulagače. Azijski su ulagači jutros suzdržani jer nema novih vijesti koje bi mogle dodatno podržati rast tržišta, nakon što je polovicom prošloga tjedna MSCI indeks dosegnuo najvišu razinu od kada postoji.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna, nakon što je prošloga tjedna pala 0,1 posto.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošloga tjedna ostale gotovo nepromijenjene na tjednoj razini.

Jutros je cijena barela barela na američkom tržištu ojačala 50-ak centi, na 59,75 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 60-ak centi, na 63,55 dolara.

You may also like

0 comments