Nakon prošlotjednog pada cijene nafte blago porasle

Na svjetskim su tržištima u ponedjeljak cijene nafte ponešto porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, jer se ulagači nadaju da će OPEC produljiti dogovor o smanjenju proizvodnje i na drugi dio godine. Nakon što je prošloga tjedna potonula 7 posto, što je bio njezin najveći tjedni gubitak u više od mjesec dana, jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,67 posto, na 52,30 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 0,64 posto, na 49,85 dolara, nakon što je prošloga tjedna pojeftinio 6,7 posto. Prošloga su tjedna cijene nafte oštro pale zbog daljnjeg rasta proizvodnje u SAD-u. U petak je tvrtka Baker Hughes izvijestila da je prošloga tjedna broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za njih pet, što je 14 tjedan zaredom kako taj broj raste.

Pritom je broj tih postrojenja dosegnuo 688, najvišu razinu od travnja 2015. godine, a to je i dvostruko više nego što ih je bilo godinu dana prije. “Od svibnja prošle godine američki proizvođači povećali su broj bušotinskih postrojenja za njih 372 ili 118 posto”, navode analitičari Goldman Sachsa u bilješci klijentima.

Kako se oporavak američke proizvodnje protegnuo već na 11. mjesec, napori OPEC-a usmjereni na smanjenje proizvodnje kako bi se umanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje ne daju rezultate kakvi su se očekivali. “Cijene su nafte pod pritiskom zbog zabrinutosti da to što se zalihe ne smanjuju dovoljno od kada OPEC smanjuje proizvodnju pokazuje da njegovi rezovi nisu dovoljni za uravnoteženje ponude i potražnje i stabilizaciju cijena”, kaže William O’Loughlin, analitičar u tvrtki Rivkin Securities.

Zbog toga su, dodaje, trenutačno cijene nafte oko 7,5 posto niže u odnosu na kraj prošle godine. Kako želi zaustaviti daljnji pad cijena ‘crnog zlata’, u petak je tehnički savjet Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i proizvođača izvan tog kartela preporučio da se dogovor o smanjenju proizvodnje u prvom polugodištu 2017. produlji i na drugo polugodište.

Vijesti govore da se većina članica OPEC-a, kao i najveći proizvođači izvan tog kartela pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje u prvoj polovini godine za ukupno 1,8 milijuna barela dnevno. Saudijska Arabija i Kuvajt, ključne članice OPEC-a, poručile su nedavno da žele dogovoriti produljenje ograničenja proizvodnje na drugu polovinu godine s proizvođačima izvan kartela.

No, ruski ministar energetike Aleksandar Novak odbio je u petak reći hoće li Rusija pristati na produljenje prije zajedničkog sastanka 25. svibnja, uz napomenu da se svjetske zalihe smanjuju. Zahvaljujući nadi ulagača da će se dogovor o smanjenju proizvodnje nastaviti i u drugom dijelu godine, jutros su cijene nafte ponešto porasle. Prema podacima na web stranici OPEC-a, u petak je, pak, cijena barela nafte tog kartela u prosjeku iznosila 49,99 dolara.

You may also like