Nakon preuzimanja manjeg konkurenta Royal Dutch Shell najavljuje ukidanje 2800 radnih mjesta

Naftna kompanija Royal Dutch Shell najavila je u ponedjeljak ukidanje 2.800 radnih mjesta nakon što je preuzela manjeg konkurenta BG Group. “Shell očekuje moguće ukupno smanjenje oko 2.800 radnih mjesta na globalnoj razini diljem grupe ili oko tri posto ukupne radne snage”, priopćio je Shell.

Shell je objavio da su ovi rezovi dodatak prethodno najavljenom planu smanjenja 7.500 vlastitih zaposlenika i izvođača radova širom svijeta. Britansko- nizozemska kompanija ranije je objavila da je dobila odobrenje za preuzimanje BG Group od kineske vlade. Shellovo preuzimanje BG Group vrijedno 55 milijardi funti (79 milijardi eura) već su odobrili regulatori Australije i Brazila, kao i Europska komisija.

Spajanjem bi Shell trebao poboljšati proizvodnju zahvaljujući snažnoj poziciji BG-a u proizvodnji ukapljenog prirodnog plina (LNG). Spajanje dviju kompanija dolazi u vrijeme kada pad cijena nafte na svjetskim tržištima smanjuje dobiti velikih energetskih kompanija. “Oduševljen sam što sada imamo sva odobrenja koja su preduvjet za prelazak na sljedeću važnu fazu”, kazao je Ben van Beurden, izvršni direktor Shella te dodao da je riječ o strateškom sporazumu koji će Shell učiniti profitabilnom i fleksibilnom kompanijom u svijetu u kojem bi cijene nafte i plina mogle neko vrijeme ostati snižene. Shell, koji će zatražiti odobrenje dioničara obje kompanije, očekuje da će zaključiti posao početkom 2016. godine.

You may also like

0 comments