Nakon povrata talibana Iran ponovno obogaćuje uran

Izvješće IEAE

Iran je naglo ubrzao obogaćivanje uranija gotovo do razine potrebne za nuklearno oružje, tvrdi UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u danas objavljenom izvješću.

Takav potez Teherana dodatno će pogoršati već prilično narušene odnose između Irana i Zapada, ali i regionalnih susjeda kao što su Izrael, Saudijska Arabija i UAE. S druge strane, nije potpuno jasno kako će takvo stanje utjecati na pregovore u Beču o iranskom nuklearnom sporazumu te hoće li informacija dodati ili oduzeti pregovaračku moć Irana. Naime, SAD-u i saveznicima cilj je onesposobiti Iran u proizvodnji nuklearnog naoružanja, a što je Iran bliže tom cilju, to je Americi i partnerima bitnije hitro onesposobiti Iran u takvoj težnji.

Iran je povećao čistoću obogaćenog uranija s 20% u travnju na 60% čistoće. Iran bi vjerojatno bio već bliže nuklearnom naoružanju da se nije dogodio cyber napad na postrojenje u Natanzu u travnju za koji Iran optužuje Izrael.

U svibnju je Međunarodna agencija za atomsku energiju izvijestila da Iran koristi skupinu naprednih centrifuga za koncentriranje do 60% u Natanzovom pogonu za obogaćivanje. IAEA je danas obavijestila države članice da Iran u tu svrhu koristi i drugu kaskadu. U izvješću IAEA-e navodi se da je Iran koristio 164 centrifuge IR-6 za koncentriranje do 60%, a sada je počeo upotrebljavati 153 centrifuge tipa IR-4.

Čistoća uranija od 60% daleko je od 3,67% dogovorenih između SAD-a i Irana u originalnom sporazumu. Za kvalitetno nuklearno oružje potrebna je čistoća od 85% “obogaćenog” uranija, tj. s minimalno 85% izotopa uranija-235.

Metal uranija može se upotrijebiti za izradu jezgre nuklearne bombe, ali Iran kaže da je njihov program civilne naravi te da razvijaju reaktorsko gorivo. Iz IAEA tvrde da razina čistoće uranija koju je postigao Iran ne odgovara svrsi koju navode iz Teherana.

You may also like

0 comments