Nakon povećanja kamata rast svjetskih burzi

FED i ECB

Na svjetskim su burzama proteklog tjedna cijene dionica znatno porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro završiti ciklus povećanja kamata središnjih banaka, a gospodarstva izbjeći recesiju.

Kao što se očekivalo, američka središnja banka povećala je u srijedu ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 4,50 do 4,75 posto, novu najvišu razinu od 2007. godine.

To je već osmo povećanje kamata od ožujka prošle godine kada je Fed započeo bitku protiv inflacije.

Premda je to bilo očekivano, ulagače je ohrabrila izjava predsjednika Feda Jeromea Powella na konferenciji za medije kako se po prvi puta može reći da je počeo proces dezinflacije, odnosno usporavanja stope inflacije.

Kazao je, također, da u ovoj godini očekuje blagi, ali ipak rast gospodarstva, što znači da bi se mogla izbjeći recesija.

Premda je Powell kazao da je prerano proglasiti pobjedu nad inflacijom i najavio daljnje povećanje kamata, na pitanje novinara je li moguće da će konačna Fedova kamata ostati ispod 5 posto, odgovorio je da je to moguće.

To je ohrabrilo ulagače, s obzirom da dužnosnici Feda obično poručuju da će trebati povećati kamate iznad razine 5 posto, dok se na tržištu novca procjenjuje da bi konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, mogla iznositi 4,9 posto.

Zahvaljujući tome, u srijedu i četvrtak cijene su dionica snažno porasle, no u petak su znatno pale.

Ulagače je, naime, pokolebao podatak da je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 517.000, dok su analitičari očekivali samo oko 187.000. Stopa je nezaposlenosti, pak, pala na 3,4 posto, dok se očekivao rast na 3,6 posto.

Ti podaci doveli su u pitanje procjene na tržištu o daljnjem povećanju kamata Feda.

U fokusu ulagača bili su i poslovni rezultati kompanija, koje su pod pritiskom zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva.

Izvješća je dosad objavilo više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je većina ostvarila veću dobit nego što se očekivalo.

No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su profiti kompanija na godišnjoj razini pali.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu u petak, jer se ulagači plaše da će američka središnja banka povećati kamatne stope na više razine nego što se očekivalo.

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon prošlotjednog pada.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu u petak, jer se ulagači plaše da će američka središnja banka povećati kamatne stope na više razine nego što se očekivalo.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon što su prošloga tjedna pale gotovo 8 posto. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,24 posto, na 80,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,08 posto, na 73,45 dolara.

You may also like