Nakon posjeta skupu vjerskih sloboda Trump došao u New York

Iran na umu 
Američki predsjednik Donald Trump nenadano je i nakratko došao na UN-ov summit o klimi, te zauzeo mjesto kako bi poslušao govore o klimatskoj krizi i potencijalnim političkim rješenjima.

Tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg u ponedjeljak je otvorila UN-ov summit o klimi osudom svjetskih vođa da su propustili poduzeti snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena, bijesno im se obrativši riječima: “kako se usuđujete”, prenosi Reuters. “To je sve krivo. Ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje djetinjstvo ispraznim riječima”, kazala je Thunberg, vidljivo emotivna i potresena.

Očekuje se da će američki predsjednik Donald Trump u utorak iskoristiti svoj izlazak na govornicu Opće skupštine UN-a kako bi održao pritisak na Iran nakon napada na saudijska naftna postrojenja koji su pojačali napetosti na Bliskom istoku i strahovanja od sukoba širih razmjera.

To je biti treće Trumpovo pojavljivanje pred svjetskim čelnicima okupljenima u mramornoj dvorani UN-a u New Yorku i pred njim je veliki broj globalnih pitanja od Sjeverne Koreje preko Kine do Venezuele. Imajući na umu da mora popraviti dojam pred Amerikancima uoči borbe za reizbor sljedeće godine, Trump želi ublažiti dvojbe birača oko njegove sklonosti zapaljivoj retorici.

Glavno pitanje njegova obraćanja pred UN-om bit će Iran kojeg se okrivljuje za napade u Saudijskoj Arabiji prije 10 dana. Tijekom proteklog tjedna Trump je pojačao ekonomske sankcije protiv Irana i naredio povećanje broja američkih vojnika u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi pokazao potporu ključnim saveznicima u toj regiji punoj napetosti.

Pokazao je suzdržanost prema vojnom odgovoru protiv Irana u povodu napada na Saudijsku Arabiju pružajući otpor konzervativnijim američkim krugovima koji vjeruju da Iran mora biti vojno kažnjen. “Stavili smo ih pod veliki pritisak, veći nego ikad”, kazao je novinarima u ponedjeljak. “Mnogo se stvari događa u vezi Irana… O tome ću nešto sutra govoriti”.

Trump je u UN-u dobio važnu potporu kad su ponedjeljak tri europske sile Britanija, Njemačka i Francuska optužile Iran za napade na saudijska naftna postrojenja i pozvale Teheran da se suglasi s novim pregovorima sa svjetskim silama o svome nuklearnom i raketnom programu.

I Trump i iranski predsjednik Hasan Rohani bit će u UN-u ovoga tjedna i mnogo je spekulacija o mogućem susretu no ništa nije službeno objavljeno. Iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei nedavno je isključio mogućnost takvog bilateralnog susreta ostavljajući vrata otvorena samo za multilateralne pregovore pod uvjetom da se SAD vrati nuklearnom dogovoru iz kojeg je Trump istupio.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka objavile su u ponedjeljak da je jasno da je Iran odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja 14. rujna i pozvale su Teheran da pristane na pregovore o svojim nuklearnim i raketnim programima, te regionalnim sigurnosnim pitanjima.

“Došlo je vrijeme da Iran prihvati dugoročni okvir pregovora o svom nuklearnom programu, kao i o regionalnim sigurnosnim pitanjima, što uključuje raketne programe”, kaže se u zajedničkoj izjavi triju vlada.

Ona je objavljena nakon susreta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, britanskog premijera Borisa Johnsona i njemačke kancelarke Angele Merkel na marginama Opće skupštine UN-a.

Iranski predsjednik obraća se Općoj skupštini UN-a u srijedu. Iako je svoja prethodna obraćanja Trump koristio kako bi ukazao na prijetnju koju predstavljaju Sjeverna Koreja i Iran u većini slučajeva nije posegnuo za vojnim odgovorima.

Trump tolerira sjevernokorejska testiranja raketa kratkog dometa no u ponedjeljak je kazao kako će treći samit sa sjevernokorejskim vođom Kim Jon unom ovisiti o tome kakav se dogovor prije toga postigne što predstavlja značajno odstupanje od njegove ranije sklonosti da se sastane i “vidi što će se dogoditi”.

S govornice UN-a u utorak će se obratiti i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, francuski predsjednik Emmanuel Macron, egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi i britanski premijer Boris Johnson.

Prvog dana boravka u New Yorku, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u ponedjeljak u sjedištu UN-a nazočila otvaranju summita UN-a o klimi, održala bilateralne sastanke s predsjednicima Latvije i Kosova te sudjelovala na sastanku na visokoj razini o zaštiti vjerskih sloboda u organizaciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavljeno je u ponedjeljak iz njezina ureda.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušava u ponedjeljak organizirati susret između američkog predsjednika Donalda Trumpa i iranskog Hasana Rohanija u New Yorku, iako je mogućnost tog povijesnog susreta i dalje neizvjesna, nakon napada u Saudijskoj Arabiji.

Papa Franjo je u video poruci poslanoj sudionicima summita o klimi u UN-u u New Yorku u ponedjeljak izrazio žaljenje zbog vrlo nejasnih obveza koje su preuzele države nakon Pariškog sporazuma iz 2015. godine.

Papa se također upitao “postoji li stvarna politička volja za izdvajanjem više ljudskih, financijskih i tehnoloških resursa za ublaženje negativnih učinaka klimatskih promjena i za pomoć najsiromašnijim i najizloženijim stanovnicima, koji zbog toga najviše pate”.

Papa Franjo naglasio je da, “ako stanje i nije dobro, još ima vremena” za djelovanje kako bi se osigurao bolji život sljedećim generacijama. On drži da je uništenje okoliša povezano s “pitanjima etike, jednakosti i socijalne pravde, i potiče na razmišljanje o smislu naših modela potrošnje i proizvodnje”.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u ponedjeljak države svijeta da okončaju vjerske progone, na skupu o vjerskim slobodama na početku njegova trodnevnog boravka u New Yorku gdje se održava Opća skupština UN-a.

Naglasio je da se sve vjere suočavaju s progonom, ali veći dio njegovog govora bio je usredotočen na kršćane. Potpredsjednik Mike Pence najavio je Trumpa, te istaknuo nekoliko zemalja – poznatih kao neprijatelja SAD-a, uključivo Iran, Kinu, Nikaragvu i Venezuelu – u kojima su vjerske slobode, kako je rekao, napadnute. Spomenuo je i Jezide kojih su velik broj ubili džihadisti Islamske države, te obećao nastaviti davati im potporu kao i drugim manjinama u Iraku.

Američka administracija ranije je rekla da je za nju skup o vjerskim slobodama “ključni događaj”.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izrazio je zahvalnost Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji nakon što su tri zemlje objavile zajedničko priopćenje u kojemu su navele da Iran “snosi odgovornost” za nedavne napade na saudijsko naftno postrojenje i pozvao je sve države da se pridruže osudi iranskih postupaka.

You may also like