Nakon pet dana pada porasle svjetske burze

Ulagači i dalje oprezni zbog inflacije

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks porastao, prvi put nakon pet dana pada, no ulagači su i dalje oprezni dok čekaju nove gospodarske pokazatelje i detalje o predstojećem povećanju poreza.

Ovoga mjeseca zasad nema puno pozitivnih iznenađenja. Ušli smo u još jedno razdoblje nesigurnosti u kojemu bi se kapital mogao preusmjeriti u cikličke sektore.

U fokusu ulagača bio je jučer prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena o proračunskom paketu vrijednom 3.500 milijardi dolara. Očekuje se da će taj prijedlog uključivati povećanje korporativnog poreza s 21 na 26,5 posto.

Predložene porezne izmjene mogle bi, prema analitičarima Goldman Sachsa, smanjiti zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u idućoj godini za otprilike 5 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u utorak biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama, koje će pokazati jačaju li inflacijski pritisci ili je rast inflacije posljednjih mjeseci bio privremen, kao što to tvrdi američka središnja banka.

Ovoga će tjedna biti objavljena i izvješća o potrošnji u maloprodaji te raspoloženju potrošača u SAD-u, koja će pokazati je li širenje delta varijante koronavirusa utjecalo na potražnju.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica blago pale, izgubivši dio jučerašnjih dobitaka, jer su ulagači oprezni uoči izvješća koje će pokazati jačaju li inflacijski pritisci u SAD-u. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobexa, kao i prethodnih dana, što je odraz nedostatka značajnijih korporativnih i gospodarskih vijesti, ali i opreza investitora zbog mogućeg nepovoljnog razvoja situacije s koronavirusom.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica blago porasle, nakon jučerašnjeg pada, a trguje se oprezno dok se čekaju nova izvješća koja će pokazati kakva je situacija u gospodarstvima i jačaju li inflacijski pritisci.

Na kineskim je tržištima u fokusu i dionica China Evergrande grupe, čija je cijena potonula više od 6 posto, jer taj golemi igrač na tržištu nekretnina ima problema s likvidnošću zbog pada prodaje i golemih dugova.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Cijene su nafte, pak, dodatno porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,25 posto, na 73,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,35 posto, na 70,70 dolara.

You may also like

0 comments