Nakon oštrog pada cijena nafte slabe inflacijski pritisci

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi blago porasli, nakon dva dana oštrih padova, a trgovalo se oprezno jer se čekaju odluke čelnika Feda i jer prijeti rizik od privremenog zatvaranja dijela državnih službi.
Dow Jones ojačao je 82 boda ili 0,35 posto, na 23.675 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,01 posto, na 2.546 bodova, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na 6.783 boda. Nakon što je u prethodna dva trgovinska dana izgubio gotovo 4 posto i zaronio na najniže razine u 14 mjeseci, S&P 500 indeks jučer je ojačao mršavih 0,01 posto.

U jednom je trenutku bio u plusu i više od 1 posto, no izgubio je sve te dobitke nakon vijesti da zastupnici Demokratske stranke u Kongresu neće prihvatiti prijedlog financiranja savezne vlade, što znači da bi uskoro, ako se ne postigne dogovor, dio državnih službi mogao biti privremeno zatvoren. „Tržište je prvo odskočilo od najnižih razina prethodnoga dana, no kasnije je ponovno oslabilo zbog mogućeg privremenog zatvaranja dijela državnih službi, ali i zbog neizvjesnosti uoči odluka Feda”, kaže Keith Lerner, strateg u tvrtki SunTrust Advisory Services.

U srijedu se, nakon dvodnevne sjednice, očekuje priopćenje o odlukama čelnika američke središnje banke koje bi moglo znatno utjecati na daljnji smjer tržišta. Očekuje se da će Fed još jednom, po četvrti put ove godine, podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

No, važnije će biti poruke Feda o tome što kani ubuduće. Ulagači se nadaju signalima o usporavanju tempa povećanja kamatnih stopa, s obzirom na usporavanje rasta globalnog, pa i američkog gospodarstva, ali i zbog slabljenja inflacijskih pritisaka nakon oštrog pada cijena nafte posljednjih mjeseci.

Donedavno se očekivalo da će Fed u idućoj godini povećati kamate u tri navrata, no sada se ulagači nadaju da će tih povećanja biti manje, što bi podržalo tržište dionica. Osim zbog Feda, ulagači su, kažu analitičari, zabrinuti zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, negativnih signala s tržišta obveznica koji najavljuju približavanje recesije u SAD-u, nesigurnosti u vezi brexita…

Zbog toga je jučer VIX ‘indeks straha’ Čikaške burze opcija porastao daljnji bod, na 25,58 bodova, najvišu razinu u 10 mjeseci. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,06 posto, na 6.701 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,29 posto, na 10.740 bodova, a pariški CAC 0,95 posto, na 4.754 boda. Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči odluka američke središnje banke, dok je oštar pad cijena nafte izazvao špekulacije da bi Fed uskoro mogao okončati ciklus povećanja kamatnih stopa.

You may also like

0 comments