Nakon oporavka cijene nafte Turska podigla ključnu kamatnu stopu

Norveška središnja banka u četvrtak je podigla ključnu kamatnu stopu prvi put u sedam godina, u kontekstu oporavka norveškog gospodarstva od višegodišnjeg razdoblja slabašnih cijena nafte i posljedica financijske krize iz 2008. godine.
Središnja banka podigla je ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotna boda, na 0,75 posto, najavivši također kako bi je uskoro mogla dodatno povisiti. Zadnji su puta podignute u svibnju 2011. godine. “Procjene izvršnog odbora u vezi izgleda i rizika sugeriraju da će ključna kamatna stopa vrlo vjerojatno biti dodatno povećana u prvom kvartalu iduće godine”, stoji u priopćenju guvernera Oysteina Olsena.

Ujedno su poručili da u idućim godinama očekuju postupan rast kamatnih stopa. Današnja odluka središnje banke bila je uvelike očekivana. Ključna kamatna stopa na rekordno je niskim razinama od ožujka 2016. godine, u kontekstu posljedica financijske krize 2008. i oštrog slabljenja cijena nafte i plina, inače glavnog pokretača norveškog gospodarstva.

U posljednje vrijeme gospodarstvo bilježi solidan rast, ponajprije zahvaljujući proračunskoj i monetarnoj politici i rastu cijena nafte. Norveški bruto domaći proizvod (BDP), koji isključuje stavke transporta te naftu i plin, u prvom je tromjesečju porastao za 0,6 posto, a u drugom za 0,5 posto.

Očekuje se da će rast gospodarstva dodatno ubrzati u budućnosti zahvaljujući investicijama u naftom sektoru koje su u porastu.

You may also like

0 comments