Nakon niza godina komemoracija u Srebrenici, Rusija ulaže veto, što je uvreda žrtvama

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srijedu je donijelo odluku o proglašenju 11. srpnja danom žalosti u toj zemlji što je u slučaju BiH poseban uspjeh jer su se proteklh godina tome uvijek protivili ministri koji bi dolazili iz reda Saveza nezavisnih soicjaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je novinarima u Sarajevu kako je ova odluka donesena jednoglasno. Dan žalosti koji bi sve u BiH trebao podsjetiti na žrtve srebreničkog genocida posljedni put je na teritoriju cijele države proglašen još 2008. godine a nakon toga su donošenje sličnih odluka redovito blokirali Dodikovi ministri pa je 11. srpnja tada bio dan žalosti samo na teritoriju Federacije BiH.

Ministri iz SNSD-a su oporavajući sve što BiH čini državom usprotivili čak i donošenju dana žalosti zbog žrtava katastrofalnih poplava koje su tu zemlju pogodile u svibnju 2014. godine. “Ova odluka ne bi trebala izazvati bilo čiju nervozu jer je to pitanje obveznog odnosa kojega moramo imati prema genocidu u Srebrenici”, kazao je Zvizdić.

On je ujedno pozdravio najavu predsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića kako će 11. srpnja otići u Srebrenicu i tamo odati počast bošnjačkim žrtvama s tog područja koje su ubile snage bosanskih Srba.

Zvizdić je ipak istaknuo kako u tome ne vidi ništa što bi imalo povijesnu dimenziju. “Svatko onaj tko želi doći i odati počast žrtvama dobro je došao u Srebrenicu”, kazao je Zvizdić uz konstataciju kako se Vučićev posjet ipak ne može smatrati povijesnim jer je nešto slično dok je bio predsjednikom Srbije već učinio Boris Tadić. “Za mene bi povijesni korak bio da neki dužnosnik Srbije dođe u Srebrenicu i jasno prizna da je tamo počinjen genocid nad Bošnjacima”, kazao je Zvizdić.

Ocijenio je kako bi baš to bila gesta dostojna one koju je učinio nekadašnji njemački kancelar Willy Brandt kada je u Varšavi kleknuo odajući počast žrtvama nacizma. “Iskreno se nadam kako će se takva osoba (u Srbiji) pojaviti”, kazao je Zvizdić. Komentirajući očekivanja od posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Sarajevu najavljena za četvrtak, Zvizdić je kazao kako je ohrabren njenim porukama da BiH ima europsku budućnost. Kazao je kako očekuje da će posjet doprinijeti bržem napretku BiH na putu ka europskim integracijama ali i jačanju bosanskohercegovačkog gospodarstva te učvršćenju vladavine prava.

Upravo to će, najavio je Zvizdić, biti tri okvira razgovora s njemačkom kancelarkom no s posebnim osvrtom na ekonomska pitanja. Zvizdić je dodao kako od Merkel očekuje i potporu u približavanju BiH NATO-u. Pojasnio je kako je u tijeku ubrzano knjiženje nepokretne vojne imovine u BiH što je uvjet koji je ranije postavio NATO za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) kao posljednje stepenice prije punopravnog članstva BiH u Alijansi. “Najdalje do kraja godine trebalo bi aktivirati MAP kao naredni korak ka priključenju NATO-u”, kazao je Zvizdić.

Rusija je u srijedu iskoristila pravo veta i u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala rezoluciju o Srebrenici kojom bi se taj pokolj 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka okarakterizirao kao genocid, izvješćuje Reuters.

Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin je britanski nacrt rezolucije u povodu 20. godišnjice srebreničkog pokolja nazvao “nekonstruktivnim, neprijateljskim i politički motiviranim”. Dan ranije je Rusija predložila da umjesto genocida u dokument uđe da se radi o “najtežim zločinima koji izazivaju zabrinutost međunarodne zajednice”. Kina, Nigerija, Angola i Venezuela su bile suzdržane, dok je ostalih 10 članica Vijeća glasovalo za britanski prijedlog rezolucije. Glasovanje je bilo odgođeno za jedan dan jer su Velika Britanija i SAD pokušale uvjeriti Rusiju da se suzdrži od veta.

Tekst rezolucije čije usvajanje predlagala Velika Britanija sadrži jasnu kvalifikaciju zločina u Srebrenici počinjenih 1995. godine kao genocida nad Bošnjacima te poziva na odavanje počasti žrtvama ali i na trajno uvažavanje nepobitnih povijesnih činjenica kako se sličan zločin više nikada ne bi ponovio.

Britanskom su se prijedlogu oštro usprotivile vlasti Srbije i Republike Srpske. U Beogradu i Banja Luci drže neprihvatljvim kvalificiranje srebreničkog zločina kao genocida iako je britanska rezolucija samo podsjetila na odgovarajuće presude koje su o tome donesene na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) i Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Srbija je 2010., u procesu približavanja Zapadu, usvojila deklaraciju u kojoj osuđuje pokolj kao “težak zločin”, ali je izostalo spominjanje genocida. Pokolj u Srebrenici 1995., u kojem su bosanski Srbi ubili gotovo 8000 muslimana, Međunarodni sud pravde (ICJ), najviša pravna instanca UN-a, priznao je kao genocid 2007. Beograd drži kako rezolucija neopravdano zapostavlja srpske žrtve tijekom rata u BiH te tvrdi kako to neće pridonijeti pomirenju.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond izrazio je duboko razočarenje ruskim vetom na rezoluciju o Srebrenici koju je trebao usvojiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ističući kako je takav postupak Moskve “ponižavanje žrtava i njihovih obitelji”. “Veoma smo razočarani što je na našu rezoluciju povodom obilježavanja dvadeset godina od događaja u Srebrenici danas stavljen veto”, kazao je Hammond u izjavi koju je medijima dostavilo britansko veleposlanstvo u Sarajevu.

Pojasnio je kako se rezolucijom nije diskriminiralo niti umanjivalo bilo koje žrtve. “Mi smo imali tri cilja: odati počast žrtvama genocida u Srebrenici i žrtvama na svim stranama tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini, pozvati na pravdu za sve kao i na pomirenje te da Ujedinjeni narodi iz ovih tragičnih događaja izvuku pouke”, naveo je Hammond.

Istaknuo je kako rezolucija nije upirala prstom krivnje ni u koga niti joj je cilj bio ponovo izazvati bolne podjele. “Neusvajanje rezolucije je ponižavajuće za obitelji žrtava i preživjele iz Srebrenice. Istinsko pomirenje zahtjeva suočavanje s činjenicama iz prošlosti na svim stranama i odlučnost da se iz toga izvuku pouke za budućnost. Imamo obvezu prema svima onima koji su u ratu izgubili život zajedno raditi na izgradnji sigurne i prosperitetne Bosne i Hercegovine”, stoji u izjavi šefa britanske diplomacije.