Nakon nesigurnog trgovanja oporavak svjetskih burzi

Treći val pandemije?

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, što se zahvaljuje uljepšavanju portfelja pred kraj tromjesečja, a trgovalo se nesigurno zbog novog ‘zatvaranja’ u Europi kako bi se suzbio treći val širenja koronavirusa.

Na najvećoj svjetskoj burzi prošloga se tjedna trgovalo nesigurno, pa su jedan dan indeksi porasli, a već drugi pali. Rast na tjednoj razini zahvaljuje se ponajviše skoku cijena dionica u petak na samom kraju trgovanja.

Tehnološki je sektor lani predvodio na tržištu po rastu cijena jer je tim kompanijama odgovaralo razdoblje rada od kuće za vrijeme koronakrize, no posljednjih je mjeseci taj sektor pod pritiskom.

S druge strane, u posljednje vrijeme rastu cijene dionica u cikličkim sektorima, osjetljivima na kretanje gospodarstva, jer bi se oporavak uskoro trebao ubrzati, zahvaljujući novim poticajnim fiskalnim mjerama i postupnoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života nakon cijepljenja protiv covida-19.

Podršku tržištu pruža nada ulagača da će se uskoro oporavak gospodarstva ubrzati, s obzirom da je američka središnja banka Fed nedavno objavila da u ovoj godini očekuje rast gospodarstva od 6,5 posto, što bi bio najveći rast u posljednjih 40-ak godina.

Ipak, na tržištima ne vlada euforija zbog niza razloga. Među ostalim, novog ‘zatvaranja’ u Europi zbog trećeg vala širenja koronavirusa i poremećaja u cijepljenju, ali i zbog mogućeg povećanja poreza u SAD-u kako bi se financirali dosadašnji fiskalni poticaji i budući infrastrukturni projekti.

Na tržištu su sve prisutnije i zabrinutosti zbog mogućeg zaoštravanja monetarne politike u slučaju da ubrzanje oporavka gospodarstava potakne i rast inflacije.

Nakon oštrog pada na početku koronakrize, S&P 500 i Dow Jones porasli su u proteklih godinu dana oko 80 posto, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora, dvostruko viši.

Zbog toga se ulagači plaše da su dionice precijenjene i da slijedi pad njihovih cijena. Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, pa se STOXX 600 indeks primaknuo najvišoj razini u povijesti jer su ulagači optimistični u vezi oporavka gospodarstava od koronakrize. Na Zagrebačkoj su burzi u ponedjeljak ujutro Crobex indeksi blago pali, uz povećani promet, a u fokusu ulagača je dionica Valamar Riviere, kojom je ostvaren najveći promet, uz pad cijene.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize, dok su cijene nafte pale jer se očekuje ponovno otvaranje Sueskog kanala. Azijske ulagače ohrabrio je skok cijena dionica na Wall Streetu u petak, zahvaljujući čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili dobitke na tjednoj razini.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nastavivši uzlazni trend od prošloga tjedna.

Cijene su nafte, pak, jutros pale jer se trgovci nadaju da će Sueski kanal uskoro biti ponovno otvoren. Cijena barela na američkom tržištu pala je 1,6 posto, na 60,00 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,4 posto, na 63,65 dolara.

You may also like

0 comments