Nakon napada u Parizu homogenizacija protiv Islamske države

Zbog terorističkih napada u Parizu težište razgovora novog kruga mirovnih pregovora o Siriji koji je u subotu počeo u Beču prebacuje se na borbu protiv Islamske države.  Bečki novi krug mirovnih pregovora u cilju okončanja višegodišnjeg rata u Siriji trebao bi smanjiti razlike u stajalištima između strana no nakon koordiniranih višestrukih napada u Parizu u petak, težište je prebačeno na polje sigurnosti i borbu protiv džihadističke skupine IS (ili ISIL ili Daesh prema arapskom).  “Jedan od ciljeva bečkog sastanka je vidjeti kako konkretno ojačati međunarodnu koordinaciju u borbi protiv Daesha”, rekao je francuski šef diplomacije Laurent Fabius.

IS je preuzeo odgovornost za napad na restorane, koncertnu dvoranu i stadion u Parizu u kojima je prema zadnjim podacima ubijeno 127 osoba.  “Zato što je kukavički, sramotno, nasilno napadnuta, Francuska neće imati milosti prema barbarima Islamske države”, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande nakon sjednice vijeća za sigurnost u subotu ujutro.  Nije otkrio kako će Pariz odgovoriti, ali Francuska je ranije najavila da svoj nosač zrakoplova Charles de Gaulle šalje na Bliski istok 18. studenoga.

Diplomati iz dvadesetak zemalja, među njima američki i ruski ministri vanjskih poslova John Kerry i Sergej Lavrov počeli su u subotu novi krug pregovora u Beču gdje su prije dva tjedna donijeli plan u 9 točaka kojim su pozvali na prekid vatre i otvaranje koridora za dopremu humanitarne pomoći, na mirnu tranziciju, nove izbore i novi ustav koji će jamčiti sekularni i višekonfesionalni karakter Sirije, ali se nisu uspjeli dogovoriti o sudbini sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.  Zbog pariških napada Moskva i Washington ostavili su po strani razmirice i izrazili solidarnost s Francuskom. “Svjedoci smo nekoj vrsti srednjovjekovnog, a istodobno modernog fašizma koji ne mari za život, želi razarati i sijati kaos, nered i strah”, rekao je Kerry nakon sastanka s Lavrovom.

Sudionici sastanka u Beču samo mogu poručiti “da smo još odlučniji, svi mi, uzvratiti, pronaći odgovorne osobe i braniti vladavinu prava i upravo zato smo danas ovdje”, dodao je. Lavrov je rekao da će velike sile pojačati borbu protiv IS-a. Rusija je dugogodišnji saveznik sirijskog predsjednika al-Assada, pripadnika šijitskog islama kakav je i Iran, najveći Assadov saveznik u regiji, dok Sjedinjene Države i njihovi saveznici, sunitske arapske monarhije, drže Assadov odlazak s vlasti preduvjetom za mirnu budućnost Sirije.

You may also like

0 comments