Nakon napada u New Yorku Trump traži reformu zakona o useljavanju

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da bombaški napad u New Yorku, kojeg je izveo useljenik iz Bangladeša, traži “hitnu potrebu” Kongresa da donese reformu zakona o useljavanju.
Trump je izjavio kako je osumnjičenik ušao u Sjedinjene Države na temelju obiteljske imigrantske vize, koja je, kako je rekao, “nespojivo s nacionalnom sigurnošću”.

18-godišnji muškarac iz Houstona optužen je u ponedjeljak zbog potpore radikalnim skupinama Islamske države i širenja informacija o tome kako napraviti bombe, priopćio je američki Ured za pravosuđe.

Kaan Sercan Damlarkaya, državljanin SAD-a, uhićen je u petak u Houstonu nakon što je federalno državno odvjetništvo podnijelo kaznenu prijavu, objavio je u e-mail poruci ministar pravosuđa. To je uslijedilo nakon istrage Federalnog ureda za istrage (FBI) koji je ustanovio da je osumnjičenik izjavio kako planira putovati u inozemstvo i boriti se za islamsku državu ili, ako to ne uspije, krenut će u napadaje u Sjedinjenim Državama, navodi se u priopćenju. “Optužbe također ukazuju da je Damlarkaya pitao može li se objaviti oproštajni videozapis koji će biti objavljen ako počini samoubilački napadaj bi potaknuo i druge”, navodi se u priopćenju.

Damlarkaya je, kako tvrdi FBI-a i drugi izvori, preko internetske komunikacije objavljivao upute kako napraviti puške AK-47 ili AR-15 s lako dostupnim dijelovima te kako sastaviti bombu, navodi se u priopćenju. U kaznenoj prijavi stoji da je Damlarkay pokušao otići u Siriju u dva navrata, ali nije uspio.

You may also like