Nakon Macronove pobjede na burzama pao indeks straha

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo mirno jer nije bilo vijesti koje bi značajnije potaknule tržište, dok je VIX ′indeks straha′ pao na na najnižu razinu od 1993. godine nakon pobjede Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima. Dow Jones ojačao je 0,03 posto, na 21.012 bodova, kao i Nasdaq indeks koji je dosegnuo 6.102 boda, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromijenjen na rekordnih 2.399 bodova.

S tržišta je uklonjen jedan od rizika nakon pobjede Emmanuela Macrona u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 66 posto glasova birača, dok je liderica krajnje desnice Marine Le Pen, koja je najavljivala referendum o izlasku Francuske iz eurozone i EU, dobila 34 posto. Premoćna pobjeda 39-godišnjeg bivšeg bankara donijela je veliko olakšanje ulagačima koji su strahovali od još jedne pobjede populizma nakon glasovanja o izlasku Velike Britanije iz EU-a i trijumfa Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

No, to se na tržištima očekivalo i već je ugrađeno u cijene dionica, kažu analitičari, stoga se jučer trgovalo mirno. Međutim, VIX ′indeks straha′ Čikaške burze opcija pao je 7,6 posto, na 9,77 bodova, najnižu razinu od 1993. godine. To pokazuje da ulagači ne osiguravaju svoje portfelje od pada cijena dionica jer procjenjuju da su rizici splasnuli. “Ostajemo pozitivni u vezi tržišta dionica jer je razina njegove otpornosti povišena”, kaže Bill Northey, direktor u Private Client Group of U.S. Bank.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 14,4 posto na godišnjoj razini, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvješća, bit će to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine. I na europskim burzama se jučer trgovalo mirno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 posto, na 7.300 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,18 posto, na 12.694 boda, a pariški CAC 0,91 posto, na 5.382 boda.

You may also like

0 comments