Nakon kratkotrajnog pada, burzovni indeksi ponovno u rekordima

Optimizam radi cijepiva
Na Wall Streetu je u utorak su indeksi dosegnuli novu najvišu razinu u povijesti,  jer se ulagači nadaju da će uskoro početi cijepljenje protiv koronavirusa, a potom uslijediti brzi oporavak gospodarstava.

Nakon što su u studenom sva tri indeksa skočila više od 10 posto, i prvog dana prosinca nastavljen je njihov rast, pri čemu su indeksi dosegnuli nove rekordne razine. Ulagače, ionako optimistične jer se uskoro očekuje primjena cjepiva protiv koronavirusa, potaknule su daljnje naznake oporavka kineskog gospodarstva.

PMI indeks proizvodne aktivnosti, koji sastavljaju tvrtke Markit i Caixin, dosegnuo je u studenom 54,9 bodova, najvišu razinu u 10 godina, što je još jedna naznaka brzog oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize. Podaci su jučer pokazali da je i u nekim drugim zemljama proizvodna aktivnost u studenom snažno porasla.

Premda su u SAD-u aktivnosti posustale zbog uvođenja novih restriktivnih mjera u nizu saveznih država, to nije omelo ulagače. Posljednjih mjesec dana, od kada su zaredale pozitivne vijesti o cjepivu protiv koronvirusa, cijene dionica na svjetskim burzama gotovo neprestano rastu jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

Uz to, središnje banke širom svijeta popustile su monetarnu politiku, pa su financijska tržišta preplavljena svježim novcem koji uglavnom ide na tržišta dionica, s obzirom na rekordno niske kamatne stope u svijetu. Zbog toga se MSCI indeks svih svjetskih burzi kreće na najvišim razinama u povijesti.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u dodatne gospodarske poticaje jer se u posljednje vrijeme uvriježilo da na gotovo svaku naznaku usporavanja oporavka slijede nove fiskalne ili monetarne poticajne mjere.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago pale, nakon jučerašnjeg rasta, jer su ulagači oprezni nakon snažnog rasta burzovnih indeksa u studenom. Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon što su u prethodna dva dana osjetno porasli i dosegnuli nove najviše razine od početka ožujka i izbijanja koronakrize.

Na azijskim je burzama u srijedu nastavljen pozitivan trend jer podršku tržištima pruža nada ulagača da će uskoro početi cijepljenje protiv koronavirusa, ali i da će američki Kongres dogovoriti nove poticajne gospodarske mjere. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti. No, jutros su američki terminski indeksi u minusu, pa su i azijski ulagači oprezniji.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najniže razine od travnja 2018. godine jer se očekuju nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu i jer su ulagači skloni rizičnijim investicijama.

Cijene su nafte, pak, jutros pale jer su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, predvođeni Rusijom, odgodili službeni sastanak na kojemu će odlučiti hoće li u siječnju povećati proizvodnju ili je zadržati na postojećim razinama. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,63 posto, na 44,27 dolara, dok je na londonskom tržištu pala 0,53 posto, na 47,16 dolara.

You may also like

0 comments