Nakon korekcije oporavak tržišta za četiri mjeseca

Globalna rasprodaja dionica koja je prošloga tjedna eskalirala na svjetskim burzama rezultirala je rekordnim povlačenjem novca iz dioničkih fondova, što je posebno vidljivo u SAD-u.
Prema podacima EPER-a, odljevi iz dioničkih fondova izloženih američkim dionicama dosegli su u pet dana do prošle srijede čak 34 milijarde dolara. Podsjetimo, prije tjedan dana su američka dionička tržišta proživjela najteži pad od 2011. godine. Pošto podaci ne uključuju četvrtak koji je donio još jedno drastično potonuće američkih indeksa, prošlotjedni rezultat vjerojatno je još gori.

Investicijski fondovi koji drže dionice kompanija iz razvijenih europskih država proživjeli su odljev od 3,4 milijarde dolara, dok su strani ulagači iz azijskih fondova povukli 7,7 milijardi dolara.

“Investitori su postali veliki prodavatelji dionica”, komentirao je za Financial Times Kenneth Chan, analitičar tvrtke Jefferies koja je obradila podatke EPER-a. Dodao je kako podaci o odljevu predstavljaju drastični preokret u odnosu na rekordan priljev u dioničke fondove zabilježen krajem siječnja. S druge strane, najbolje su prošli investicijski fondovi izloženi dionicama rastućih država koje investitori očito percipiraju kao “sigurnu luku”, ako je suditi po priljevu 2,1 milijarde dolara.

Bijeg iz dionica započeo je nakon vijesti o rastu zaposlenoti i plaća u SAD-u što je ojačalo očekivanja bržeg rasta inflacije, a time i brzog rasta prinosa na obveznice. Sve je to rezultiralo drastičnim oscilacijama burzovnih indeksa koji su u četvrtak zaronili u područje korekcije, definirano kao pad od 10 posto u odnosu na najvišu zabilježenu vrijednos, piše Poslovni dnevnik.

Za izrazitu volatilnost dio analitičara upire prstom i u algoritamsko trgovanje koje diktiraju računala, a što stvara dodatni pritisak na prodaju kada se “zacrvene” indeksi. U petak je Wall Street otvorio trgovanje snažnim skokom indeksa Dow Jones za 300 bodova. Unatoč tome, globalni indeks MSCI pao je prošlog tjedna šest posto, najviše od 2011. godine.

Što nakon korekcije?

Američko tržište ušlo je u korekciju, a burzovna statistika kazuje kako prosječni pad indeksa iznosi 13 posto u četiri mjeseca, a toliko traje i oporavak, izračunali su u banci Goldman Sachs. U slučaju pada u “medvjeđe tržište”, odnosno minusa većeg od 20 posto, oporavak traje 22 mjeseca. Prosječni pad u tom slučaju iznosi 30 posto.

You may also like