Home Politika Nakon konzultacija Pahor prihvatio Erdoganov poziv

Nakon konzultacija Pahor prihvatio Erdoganov poziv

by Petra Rajković

Slovenski predsjednik Borut Pahor boravit će u četvrtak i petak u posjetu Turskoj, na poziv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a odluku da se odazove na poziv je prihvatio nakon što se o tome konzultirao sa suradnicima, ali i u Europskoj uniji, kako je istaknuo u utorak na konferenciji za novinare u Ljubljani.

“Poziv za službeni posjet Turskoj prihvatio sam, nakon što sam se savjetovao u zemlji i inozemstvu, kako bi se osnažila suradnja Slovenije i Turske, no posebno radi jačanja povjerenja i suradnje Turske sa Europskom unijom i NATO savezom”, kazao je Pahor na konferenciji za novinare, predstavljajući ciljeve posjeta.

“S Turskom je i u ovom kompliciranim prilikama potrebno očuvati konstruktivan dijalog. Turska i EU trebaju jedni druge i moraju jedna drugu poticati pri rješavanju problema”, kazao je slovenski predsjednik.
Istaknuo je važnost dogovora  EU-a i Turske koji se odnosi na kontrolu migracija, a uključuje i viznu liberalizaciju za turske građane.
“Ako bi povjerenje i dijalog s Turskom i međusobno povjerenje bili narušeni, to bi značilo vjerojatni novi migracijski val, po svoj prilici opet balkanskom rutom. Zato je u interesu Slovenije i EU da se dijalog s Turskom nastavi”, kazao je Pahor.
Za konstruktivan i otvoren odnos prema Turskoj založili su se, prilikom svog nedavnog susreta u Ljubljani, i šefovi diplomacija Hrvatske i Slovenije, Davor Ivo Stier i Karl Erjavec.

(Agencije)

Related Posts