Nakon izlaska iz vlasti Komšićevu stranku potresaju sukobi

Stranka Demokratska fronta (DF) Željka Komšića koja je ostvarila veliki uspjeh na izborima u Bosni i Hercegovini 2014. privukavši najveći dio glasača ljevice, suočena je s prvim velikim unutarnjih sukobima koji su kulminirali u utorak Komšićevim zahtjevima za smjenu i izbacivanje iz članstva trojice njegovih najbližih suradnika.

Nakon što je u lipnju ove godine sama istupila iz vladajuće koalicije na razini Federacije BiH a prošlog tjedna odlukama HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) izbačena i iz vlasti na državnoj razini, DF se sada našla i pred unutarnjim lomovima koji će na kušnju staviti njenu ulogu predvodnika oporbe. Komšić je uputio otvoreno pismo cjelokupnom članstvu DF-a u kojemu je potvrdio kako ultimativno traži smjenu glavnog tajnika stranke Sifeta Podžića te brisanje iz stranačke evidencije dvojice članova Predsjedništva DF-a Emira Suljagića i Reufa Bajrovića.
Ukoliko stranačka tijela DF-a ne bi uvažila ove zahtjeve Komšić je zaprijetio kako će onda stranku napustiti on sam.

Zahtjev za smjenu Podžića koji je ujedno i zastupnik u parlamentu BiH Komšić je obrazložio činjenicom da je Podžić bez njegova znanja i suglasnosti iz stranke glasovao za izbor Nikole Poplašena u upravu odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH. Iako je riječ o dužnosti koja ima mali značaj, za dio bosanskohercegovačke javnosti svaki glas potpore Poplašenu apsolutno je neprihvatljiv s obzirom da je riječ o čovjeku koji nosi titulu četničkog vojvode i otvoreno propagira mržnju prema nesrbima. “Naravno da je to (glasovanje za Poplašena) neoprostiva politička pogreška”, napisao je Komšić članovima DF-a.

Još drastičnije sankcije odnosno izbacivanje iz stranke za Suljagića i Bajrovića je pak zatražio zbog “spletkarenja i montaža” koje su opet povezane sa slučajem Poplašen. Komšić tvrdi kako su njih dvojica naručivali i fabricirali informacije kojima se u medijima sugeriralo kako je zapravo predsjednik DF-a taj koji je Podžiću dao upute da glasuje za Poplašena. “S ovakvim odnosima u vrhu stranke, mislim da niti ova stranka niti ja niti bilo tko drugi jednostavno nismo potrebni ovoj zemlji! Zbog svega što sam naveo, moj prijedlog Predsjedništvu DF-a bit će – da Sifet Podžić podnese ostavku na mjesto glavnog tajnika zbog glasovanja za Nikolu Poplašena te da se Emir Suljagić i Reuf Bajrović brišu iz evidencije stranke. U slučaju da Predsjedništvo DF-a ne prihvati ovaj prijedlog ja tražim da se moje ime briše iz evidencije stranke”, napisao je Komšić.

Sifet Podžić bio je Komšićev najbliži suradnik od trenutka kada je on napustio Socijaldemokratsku partiju (SDP BiH) i odlučio formirati novu stranku dok je Suljagić bio kandidat DF-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH a kasnije je postao zamjenik ministra obrane. Bajrović je pak u vladi Federacije BiH dobio iznimno važnu poziciju ministra energetike, rudarstva i industrije.

You may also like

0 comments