Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo optužnicu protiv dvojice muškaraca koje tereti da su tijekom masovnih prosvjeda u veljači 2014. podmetnuli požar u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu pri čemu je uništen dio državnog arhiva. Godinu i pol nakon što su BiH potresli dramatični prizori nasilja sa ulica Sarajeva, Zenice, Tuzle i Mostara podignuta je optužnica protiv Salema Hatibovića (57) iz Sarajeva i Nihada Trnke (23) iz Konjica.

Kako je navedeno u optužnici Hatibović je u popodnevnim satima 7. veljače 2014. godine došao sa svojim vozilom pred zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu nakon čega je iz prtljažnika izvadio i nasilnim prosvjednicima među kojima je bio i Trnka podijelio boce s molotovljevim koktelima. Koristeći te improvizirane naprave prosvjednici su zapalili parkirana službena i policijska vozila a boce su potom kroz razbijene prozore ubacili u zgradu Predsjedništva BiH izazvaši tako požar. Hatibovića se dodatno tereti da je osobno zapalio jednu od policijskih kućica uz zgradu Predsjedništva BiH dok je Trnka zapaljenu bocu ubacio kroz prozor u prostor u kojemu je smješten Arhiv BiH.

Trnka je potom zajedno s drugim prosvjednicima zapriječio prilaz gasiteljima koji su stigli kako bi ugasili požar. U optužnici se navodi kako su Hatibović i Trnka na ovaj način odgovorni za materijalnu štetu veću od 200 tisuća eura kao i za neprocjenjivu štetu nastalu uništavanjem dijela arhivske građe vezane za kulturno-povijesno nasljeđe BiH. Požarom su ujedno izazvali opasnost po život ljudi i imovine čime su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Tužiteljstvo BiH navodi kako je prije podizanja ove optužnice provelo temeljitu istragu a krivnju optuženih kani dokazivati pozivanjem oko 35 svjedoka i pet stručnih vještaka iz različitih oblasti te kroz više od 50 dokaznih materijala uključujući video-snimke.

Tužiteljstvo BiH ujedno nastavlja aktivnosti na identificiranju i procesuiranju i drugih osoba koje su sudjelovale u paljenju i uništavanju zgrade Predsjedništva BiH i sjedišta drugih tijela vlasti Bosne i Hercegovine. Prosvjedi u veljači 2014. godine potaknuti nezadovoljstvom ukupnim stanjem u BiH doveli su do pada četiri vlade u županijama unutar Federacije BiH. Tijekom nasilja koje je izbilo na ulicama većih gradova u tom entitetu uništena su sjedišta županijskih vlada u Zenici i Tuzli kao i nekoliko zgrada u Mostaru.

Do sada nitno nije identificiran kao orgaizator nasilnih prosvjeda a kažnjen je jedino ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Goran Zubac. On je pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora jer je odbio zahtjev za angažiranje posebne postrojbe SIPA-e na zaštiti zgrade Predsjedništva BiH te je nakon izricanja ove presude početkom kolovoza i smijenjen s dužnosti ravnatelja ključne policijske agencije u BiH.

Related Posts